Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španski trg

One Billion Rising održan i u Mostaru: Plesom protiv nasilja nad ženama

One Billion Rising4

Arnela Buzaljko iz Udruženja žena BiH kazala je da je skup u Meppasu skromni doprinos u vrijeme dok cijela planeta pleše protiv nasilja

Tradicionalnom plesnom izvedbom koja je zbog nevremena umjesto na Španskom trgu održana u TC Meppas Mall, u Mostaru je i ove godine obilježen V-Day, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama – One Billion Rising. Organizatori su se na ovaj korak odlučili zbog poražavajućih statistika koje kažu da svaka treća žena u svijetu doživi određeni oblik nasilja i zlostavljanja. Kampanja je zaživjela na tlu SAD-a, a pokrenula ju je spisateljica i aktivistica Eve Ensler.

Ples je simbol nenasilnog otpora nasilju i upravo plesnom revolucijom mladi nastoje ukazati na slobodu tijela i duha, izraza emocija i energičnog kretanja u prostoru. Svaka žena, djevojka ili djevojčica, svako živo biće ima pravo na tu slobodu – netaknutu i nenarušenu nasiljem ili nekom drugom vrstom represije, poručili su učesnici događaja u Mostaru.

Arnela Buzaljko iz Udruženja žena BiH kazala je da je skup u Meppasu skromni doprinos u vrijeme dok cijela planeta pleše protiv nasilja.

“Simbolična poruka je da je sloboda pokreta ustvari kreativno izražavanje činjenice da smo gospodarice svojih tijela i da njima niko nema pravo upravljati ili nad nama vršiti bilo kakav vid nasilja“, izjavila je Buzaljko.

Kaže i kako je u BiH nasilje nad ženama u porastu, kao i da postoji osnovana sumnja da je stanje i gore od onoga što govori statistika, obzirom da brojne žene kriju da su i same žrtve.

“Bosna i Hercegovina po mnogo čemu nazaduje, dok je nažalost nasilje nad ženama nešto što je u porastu. Statistika kaže da je oko 50 posto žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja. Također, važno je kazati i kako smo konzervativna sredina u kojoj se takve stvari skrivaju, zbog čega smo uvjereni da je stopa nasilja sigurno još i veća“, dodala je Buzaljko.

Tea Katica iz Plesnog studija Flash kazala je da za sve učesnice čast i zadovoljstvo biti dijelom događaja koji je prepoznat u svim dijelovima planete.

“Naša želja je skrenuti pažnju na problem koji je prisutan u cijelom svijetu. Kampanja je usmjerena protiv nasilja“, kazala je Katica.