Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Operacija trajala deset sati: Sijamske bliznakinje uspješno razdvojene

sijamske bliz11111

Sijamske bliznakinje koje su bile spojene glavama, uspješno su razdvojene operacijom koja je uključivala 22 ljekara i medicinskog osoblja.

Zahvat nad djevojčicama pod imenom Tuqa i Yakeen Al Khadar, koje su spojene od rođenja, sproveden je u Specijalnoj dječijoj bolnici u Rijadu.

Prema riječima glasnogovornika bolnice, zahvat je zapravo četvrta i posljednja faza koja se provela nad djevojčicama iz Sirije.

– U bolnici su vršene pripremne operacije nad bliznakinjama od aprila 2014., rekao je glasnogovornik.

Dr Ahmad Al-Furrayan, koji je bio zadužen za operaciju, rekao je da je za zahvat trebalo 10 sati umjesto predviđenih 12 sati.

sijamske bliz2222

– Bliznakinje su spojene glavama, što je podrazumijevalo jedan od najsloženijih i najtežih slučajeva sijamskih blizanaca, rekao je Dr Ahmad Al-Furrayan.

Inače, četverogodišnje sestre su dijelile lobanju, ali ne i mozak, što je fenomen koji se pojavljuje na svakih 2,5 miliona rođenih.

Za djevojčicame se prvi put čulo kad je njihov otac molio kralja Abdullaha u Saudijskoj Arabiji da pomogne njegovoj djeci jer on nije imao dovoljno novca za operaciju.

U to vrijeme djevojčice su imale 16 mjeseci. Uspješnost ovakvih operacija je 60 posto, a Saudijska Arabija je od 1990. izvela 37 razdvajanja sijamskih blizanaca iz 18 različitih zemalja.