Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"lovci iz zasjede"

Oprez, počinje njihova sezona: Zabilježen prvi ujed poskoka u regiji

poskok (1)

Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje

Muškarca koji se u nedjelju penjao na Kalnik kod Križevaca ugrizla je jedna od najopasnijih europskih zmija otrovnica – poskok.

Kako javlja portal ePodravina, muškarca je zmija ugrizla za prst dok je savladavao jednu od stijena, a nakon što je hitno prebačen u bolnicu ubrizgan mu je otrov te je stabilno. Zadržan je na promatranju.

– Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu – rekao je novinarima H.K., čijeg je prijatelja ugrizao poskok.

Portal ePodravina za savjet kako izbjeći ugriz opasne zmije je priupitao i boiologa Gorana Šafareka.

– Zmije se bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice – rekao je Šafarek.

Kako kaže, zmije ne napadaju, već se brane. Kao i svaka životinja. Zmije nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti.

– Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene – zaključuje Šafarek.