Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

transplanatacija

Organima žene ubijene u petak spašeno pet života

ezgif-3-10796964f8

Njene dvije kćerke su ubijene u istom napadu

Petoro ljudi dobilo je organe koji su im spasili život od žene koja je ubijena u oružanom napadu na Zapadnoj obali u petak, prenosi BBC.

Transplantacije su obavljene u dvije bolnice prije sahrane 48-godišnje Lucy Dee koja je podlegla povredama u ponedjeljak. Njene dvije kćerke su ubijene u istom napadu.

Porodica se prije devet godina preselila u Izrael iz Velike Britanije, a Lucy je sa kćerkama išla na odmor u dolinu rijeke Jordan. Izraelski mediji su prenijeli da su na mjestu pucnjave pronađene 22 čahure.

Izraelski nacionalni centar za transplantacije je saopštio da je srce Lucy Dee dobila 51-godišnja žena, jedno plućno krilo 58-godišnja žena, 25-godišnjak je dobio njenu jetru, a po jedan bubreg dobili su muškarci stari 58 i 39 godina.

Suprug ubijene Lucy, Rabbi Leo Dee, rekao je za Times of Israel da je porodica odlučila da donira njene organe zbog toga što “sve što može da spasi život treba da bude dato”.

Hiljade ljudi, među kojima i ministri izraelske vlade, prisustvovalo je sahrani Lucy Dee u jevrejskom naselju Kfar Etzion na Zapadnoj obali, a na istom mjestu su dva dana ranije sahranjene i njene kćerke.