Život i zdravlje

Osam namirnica koje ne smijete jesti prije spavanja

31/07/2015

Želučani refluks mnogima stvara velike probleme tokom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja. Donosimo vam listu namirnica koje obavezno morate izbaciti sa svog večernjeg jelovnika jer ćete tako izbjeći ovu neugodnu pojavu.

1. Alkohol. Opušta ‘ventile’ koji povezuju želudac i jednjak. Kada se to dogodi, vaše tijelo više ne može zadržavati hranu i kiseline tamo gdje im je mjesto – u želucu.

2. Gazirana pića. Spadaju u grupu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljični dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu.

3. Masna hrana. Zaboravite na sladoled, keks, hamburgere i sve namirnice s velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

4. Čokolada. Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakaovcu te teobromin koji potiču želučani refluks.

5. Sir. Izbjegavajte mekane tipove sira poput fete ili mozzarelle, a ako baš morate uživati u siru prije spavanja birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

6. Koštunjavo voće. Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek nepovoljne. Bez obzira na to što je koštunjavo voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistacija.

7. Citrusi. Iako su ukusni, zdravi i osvježavajući tokom dana, nemojte ih konzumirati prije spavanja jer sadrže velike količine kiselina.

8. Kafa. Osim što zbog kofeina u kafi nećete moći spavati, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.