Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osam trikova za svježu energiju za svaki novi dan

081

Uz sljedeće vježbe možete jačati pažnju, koncentraciju, pamćenje, a na kratko će vas izmjestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti. Praktični i jednostavi savjeti Dorothea Brande mogu da vam otvore drugu perspektivu i pokrenu vašu kreativnost i genijalnost.

Dorothea Brande je prije skoro 100 godina osmislila vježbe koje sigurno jačaju intelektualne funkcije. U svojoj knjizi ”Wake Up and Live”, koja je prodata u milionskom tiražu, čitaocima nudi praktične i jednostavne savjete. Brande se tokom života bavila temama životnih uspjeha i neuspjeha, za koji je uvijek i svuda krivila letargiju i ljenost, a rješenje je vidjela samo u „…oslanjanju na sopstvene snage kada ‘napadate’ probleme”.

Uz sljedeće vježbe možete jačati pažnju, koncentraciju, pamćenje, a na kratko će vas izmjestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti. Praktični i jednostavi Doroteini savjeti mogu da vam otvore drugu perspektivu i pokrenu vašu kreativnost i genijalnost.

1. Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni riječ. Ako morate da odgovorite ne nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite ali kratko i odmjereno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas ‘izvlače’ riječi i informacije. Trudite se da se ponašate sasvim normalno.

2. Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega usredsređeni. (Možete početi sa pet minuta).

3. Svakog dana 15 minuta razgovarajte sa drugima tako da ni jednom ne upotrebite riječi: JA, MENI, MENE, SA MNOM, MOJE, MOJ, MOJA, MOJI…

4. Vježbajte da u razgovoru navodite svog sagovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne osjeti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno i učtivo zatim vratite na uobičajenu “obostranu” konvezaciju.

5. Vježbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sagovorniku ne bude dosadno.

6. Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan šta ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

7. Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, muzike) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na nejneobičnijem mjestu za jelo. Ili, da ne govorite cijli dan, osim kada morate da odgovarate na pitanja.

8. Probajte da povremeno jedan dan provedete tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti sa “da” i to bez ograničenja i razmišljanja.

Iznenadiće vas koliko će vam se, praktikovanjem ovih zanimljivih vježbi, vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko ćete biti istrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i podsticaj i mnogo ćete bolje upoznati svoju malenkost i njene granice.