Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnaživanjem porodice kreira se okruženje poticajno za djecu

Save the Children

Na Međunarodni dan porodice Save the Children skrenuo je pažnju na važnost podrške porodici naglašavajući da nijednom roditelju nije lako, a posebno je teško roditeljima koji se moraju boriti da osiguraju osnovne egzistencijalne uvjete za svoju djecu.

U saopćenju za javnost navodi se da je Save the Children (radi osnaženja porodice) kreirao programe za rad s porodicama, koje provodi kroz rad dnevnih centara za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku te kutke za roditelje u osnovnim školama.

Ističu da u okviru rada dnevnih centara i roditeljskih kutaka rade s porodicama da bi osnažili roditeljske kompetencije u odgajanju djece, njihovom boljem razumijevanju dječjih potreba, te pružanju kvalitetne podrške djeci u uključivanju u obrazovni sistem, ujedno sprječavajući rano napuštanje obrazovanja.

Direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić kaže da je primjena programa podrške porodicama u školama i dnevnim centrima dosad pokazala izuzetne rezultate.

– Roditelji uključeni u program potvrdili su da im je ta vrsta podrške potrebna da bi se mogli nositi sa svakodnevnim izazovima roditeljstva. Roditelji su nam rekli da prvi put učestvuju u programu gdje im se ne nameću rješenja, već se oni osnažuju da bi sami bili agenti promjene u svojim domovima i lokalnim zajednicama – ističe ona.

Navodi se i to da je Save the Children program podrške porodicama uključio u više projekata.

Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu, mjesta su gdje ta djeca mogu dobiti potrebnu podršku i zaštitu (od toplog obroka i sigurnog mjesta za boravak, do pomoći u ostvarivanju osnovnih prava).

Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara: u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

U okviru napora sprječavanja ranog napuštanja školovanja, uz podršku Save the Children ove školske godine otvara se i 28 kutaka za roditelje u osnovnim školama u BiH.

Prethodno je Save the Children organizirao obuke za nastavnike i nastavnice za primjenu programa podrške porodici i direktni rad s roditeljima, te opremio kutke.

Kutak za roditelje je jedan od načina da se pokaže roditeljima da su dobrodošli i da škole brinu, ne samo o njihovoj djeci, već i o njima i njihovim potrebama – saopćeno je iz te nevladine organizacije.