Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Osnovci će u školama učiti da su homoseksualni brakovi normalni

lgbt

Mali Britanci učiće u osnovnim školama da su homoseksualni brakovi normalni, što je izazvalo revolt vjerskih škola i religioznih porodica.

Britanska Vlada, koju predvode konzervativci, najavljuje da će seksualno obrazovanje od jula 2020. godine biti obavezno za dvanaestogodišnjake.

Djeca će prije 12. godine učiti o homoseksualnim odnosima i o tome da “rodno i seksualno formirani stereotipi mogu biti štetni”.

Šef Vladine agencije koja ispituje standarde u britanskim školama Amanda Spilman ističe da bi sva djeca trebalo da nauče da su istopolne veze – normalne.

Ti stavovi praćeni su kritikama religioznih organizacija i pojedinaca koji žele da seksualno obrazovanje i učenje o homoseksualnim odnosima kod muškaraca i žena bude neobavezno.

Prikupljeno je 100.000 potpisa onih koji se zalažu za “osnovna ljudska prava” i traže da im djeca budu izuzeta od pohađanja seksualnog obrazovanja, što je dovelo do debate u britanskom Parlamentu.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog fizičkih, psihičkih i duhovnih posljedica učenja djece o određenim seksualnim i sličnim konceptima”, upozoreno je u peticiji.

Prema novim obrazovnim smjernicama, djeca od 11 godina učiće i o šteti koju uzrokuje sakaćenje ženskih genitalija, kao i o zlostavljanju djece, prisilnom braku, zlostavljanju u porodici, te zlostavljanju radi “spasavanja časti”, navode britanski mediji.