Život i zdravlje

Istraživanje

Osobe koje su u romantičnim vezama manje konzumiraju alkohol

18/11/2019

Studija je također potvrdila da romantične veze garantiraju i emocionalnu podršku, dajući ljudima manje razloga da zbog negativnih životnih situacija utjehu ili spas traže u alkoholu

Rezultati istraživanja iz Finske su pokazali da osobe koje se nalaze u romantičnim vezama manje konzumiraju alkohol, javlja Anadolu Agency (AA).

Studija na kojoj su zajedno radili naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske i Turske pokazala je da osobe oba spola koje su u ljubavnoj vezi manje konzumiraju alkoholna pića u odnosu na osobe koje nisu u nekoj romantičnoj vezi.

Peter Barr, profesor sa Univerziteta Virginija, izjavio je da je ovo vrlo važan rezultat istraživanja jer je jasno pokazao da socijalni uslovi u značajnoj mjeri mogu utjecati na učestalost konzumiranja alkohola.

Istakao je da je studija također potvrdila da romantične veze garantiraju i emocionalnu podršku, dajući ljudima manje razloga da zbog negativnih životnih situacija utjehu ili spas traže u alkoholu.

Jaakko Kaprio, profesor sa Univerziteta Helsinki, kazao je da romantične veze također imaju i element društvene kontrole jer partneri imaju tendenciju da prate međusobno ponašanje i vjerovatno će nešto kazati ako njihova druga polovica previše pije.

Istraživanje provedeno na ukupno 1.200 osoba starosne dobi od 20 do 26 godina objavljeno je u naučnom časopisu “Addiction”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.