Život u FBiH

Osobe sa Down sindromom su uspješni gimnazijalci, ali rijetki od njih rade

Sevdija Kujovic fena

Današnja panel diskusija bila je prilika da se razmotri i pravni okvir za zapošljavanje osoba sa Down sindromom sa akcentom na poslovnu sposobnost, a govorilo se o ulozi i značaju porodice u procesu pripreme za rad i zapošljavanje osoba sa Down sindromom

Članovi Udruženja “Život sa Down sindromom Federacije BiH” danas su obilježili Svjetski dan osoba sa Down sindromom na panel diskusiji “Sa nama, a ne za nas”.

Tom prilikom, predsjednica Udruženja Sevdija Kujović istakla je da kada su članovi Udruženja započeli borbu za bolji položaj osoba sa Down sindromom 2006. godine njihove djece nije bilo u vrtićima, redovnim školama niti na poslovima.

– Sada možemo reći da je situacija drugačija jer su osobe sa Down sindromom uspješni gimnazijalci. S druge strane, rijetki od njih rade, ali nam se čini da se svijest društva i odnos prema ovim osobama promijenio na bolje – navela je Kujović.

Cilj panela je bio da se aktualizira tema pravo na poslovnu sposobnost, te su učesnici panela razgovarali o izazovima i mogućim rješenjima za promjene kako bi se osiguralo sa osobe s Down sindromom budu u mogućnosti da donose vlastite odluke, ali i da se profesionalno ostvare.

O sistemu zapošljavanja i mogućnostima za unapređenje podrške osobama sa invaliditetom govorio je ispred Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Huskić.

– Svake godine provodimo određene mjere pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom, te raspisujemo pozive koji se odnose na programe sufinansiranja, zapošljavanja i samozapošljavanja koji su prilagođeni raznim kategorijama osoba. Dakle, u fokusu navedenih mjera su osobe sa invaliditetom – poručio je Huskić.

Današnja panel diskusija bila je prilika da se razmotri i pravni okvir za zapošljavanje osoba sa Down sindromom sa akcentom na poslovnu sposobnost, a govorilo se o ulozi i značaju porodice u procesu pripreme za rad i zapošljavanje osoba sa Down sindromom.