Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haven Shepherd

Ostala bez nogu kad su joj se roditelji raznijeli bombom, sada je model i paraolimpijka

haven2 (1)

Shepherd danas ima 18 godina, a na Paraolimpijskim igrama debitirat će takmičeći se na 100 metara leđno u kategoriji SB7 i na 200 mješovito u kategoriji SB8, predstavljajući SAD

Haven Shepherd imala je samo 14 mjeseci kad su joj roditelji, koji su bili u izvanbračnoj vezi, vezali bombu za tijelo i zagrlili je u pokušaju porodičnog samoubistva u Vijetnamu. Vjerovali su da, ako ne mogu biti zajedno, svi trebaju umrijeti.

Oboje su izgubili život u eksploziji, ali djevojčica je nekim čudom preživjela iako su joj morali amputirati obje noge ispod koljena kao rezultat teških ozljeda, piše Marca.

Uprkos svemu, ona im ne zamjera.

“To je život koji nikad nisam živjela, ne sjećam ga se”, rekla je nedavno u razgovoru za časopis People.

“Izgubila sam samo noge, mogla sam izgubiti život”, sada kaže na press-konferenciji u Tokiju.

Shepherd danas ima 18 godina, a na Paraolimpijskim igrama debitirat će takmičeći se na 100 metara leđno u kategoriji SB7 i na 200 mješovito u kategoriji SB8, predstavljajući SAD.

Nepunih šest mjeseci nakon što je izgubila biološke roditelje, posvojili su je Shelly i Bob Shepherd. Ta joj je porodica dala drugu šansu u Carthageu u Missouriju.

“Vrlo sam im zahvalna što su me spasili. Dali su mi sve”, kaže.

Tamo je odrasla s četiri starije sestre i dva brata.

“Uvijek sam se šalila s njima da sam ja čudesna djevojčica i miljenica mame i tate”, smije se.

Humor i dobro raspoloženje njena su obilježja.

“Uvijek treba gledati pozitivne stvari u životu. Znam da sam imala vrlo loše okolnosti, ali dobila sam drugu priliku. Prihvatila sam da sam jedinstvena i to mi je promijenilo život. Prihvati ono što ne možeš promijeniti, a mijenjaj ono što možeš”, objasnila je svoju životnu filozofiju.

Haven sarađuje s fondacijama koje educiraju djecu o sportu s invaliditetom.

“Samo želim pokazati ljudima da su osobe s invaliditetom iste kao i svi drugi. Paraolimpijci su vrhunski sportisti koji igrom slučaja imaju neku vrstu fizičkog invaliditeta”, uvjerena je.

U bazenu Shepherd se osjeća slobodno u “ništavilu” vode, kaže.

“Vrati mi se moj zen.”

Trenira u bazenu osam puta sedmično, a u treninge uključuje i crossfit, u kojem se također takmiči. Uzor joj je američka paraolimpijska plivačica Jessica Long, 13-struka paraolimpijska prvakinja, koja poput nje ima obje amputirane noge.

“Moji ciljevi u Tokiju su da budem svoja i da se zabavim. Neću doći s visokim očekivanjima od sebe jer ona mogu samo dovesti do razočaranja”, smatra Shepherd.

Ona je i model, a hobi joj je slikanje. Želi inspirisati ljude diljem svijeta, za koji smatra da je previše opterećen fizičkim izgledom. Plivačica je radila i za modne kuće poput Tommyja Hilfigera.

“Shvatila sam da savršeno tijelo ne postoji. Samo nekolicina ljudi ima takav tip tijela i takav životni stil. Ako se osvrnete, svi imamo male izbočine i natekline i svi smo nesavršeni”, objasnila je.