Život i zdravlje

Nevjerovatan poduhvat

Otkazan mu let kući, on vozio bicikl 48 sati da bi vidio porodicu

16/07/2020

''Zaista se nadam da je putovanje nadahnulo barem još jednu osobu da izađe iz svoje zone komfora i pokuša nešto novo, nešto veliko"

Dvadesetogodišnji Kleon Papadimitriou iz Grčke je otišao studirati u Škotsku. Kada je svijet paralizirala pandemija koronavirusa, ovog mladića ni otkazani letovi nisu spriječili da se vrati svojoj porodici. On je, naime, sjeo na bicikl i 48 dana pedalao do rodne Atene.

Dvadesetogodišnjeg grčkog studenta u Škotskoj ni stotine kilometara nisu spriječile da se tokom pandemije koronavirusa vrati svojoj porodici u Atenu.

Kako piše CNN, Kleon Papadimitriou ”zapeo” je tokom pandemije u Škotskoj jer su svi letovi prema Ateni bili otkazani. On je odlučio pod svaku cijenu vratiti se porodici pa je sjeo na bicikl i prevalio put od nešto više oko 4100 kilometara te za 48 dana pedalirajući stigao u Atenu.

“Tek sad počinjem shvatati koliko je ovo veliko postignuće”, kaže on o svom 48-dnevnom putovanju i dodaje da je tokom putovanja naučio mnogo o sebi, svojim ograničenjima i prednostima. ”Zaista se nadam da je putovanje nadahnulo barem još jednu osobu da izađe iz svoje zone komfora i pokuša nešto novo, nešto veliko”, poručio je Kleon.

Pokušao preduhitriti pandemiju

Ispričao je da je krajem marta pokušao kupiti avionsku kartu u nadi da će preduhitriti širenje zaraze i otići kući. Većina njegovih prijatelja već je bila napustila Aberdeen, u kojem inače svi zajedno studiraju. Rezervisao je tri leta, no svi su na kraju otkazani.

Kada je rekao porodici i prijateljima da je kupio svu potrebnu opremu za put kući na dva točka, svi su mislili da je to samo ideja koju neće provesti u djelo, ispričao je. No kada su shvatili da je potpuno ozbiljan, njegova je porodica pristala da to učini, ali pod jednim uslovom – morali su se povezati kroz aplikaciju koja im je omogućila da u svakom trenutku prate njegovu lokaciju i znaju gdje se trenutačno nalazi.

Naoružan konzervama hrane, vrećom za spavanje, šatorom i opremom za bicikl, 20-godišnji student krenuo je na put 10. maja, a 27. juna stigao je u Atinu.

”Bilo je vrlo emotivno. Dolazim iz porodici čiji su roditelji u mladosti bili veliki avanturisti, pa im je bilo vrlo emotivno vidjeti da slijedim njihove stope. Ali mislim da su osjećali olakšanje kad sam stigao”, ispričao je Kleon.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.