Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatan poduhvat

Otkazan mu let kući, on vozio bicikl 48 sati da bi vidio porodicu

biciklo

”Zaista se nadam da je putovanje nadahnulo barem još jednu osobu da izađe iz svoje zone komfora i pokuša nešto novo, nešto veliko”

Dvadesetogodišnji Kleon Papadimitriou iz Grčke je otišao studirati u Škotsku. Kada je svijet paralizirala pandemija koronavirusa, ovog mladića ni otkazani letovi nisu spriječili da se vrati svojoj porodici. On je, naime, sjeo na bicikl i 48 dana pedalao do rodne Atene.

Dvadesetogodišnjeg grčkog studenta u Škotskoj ni stotine kilometara nisu spriječile da se tokom pandemije koronavirusa vrati svojoj porodici u Atenu.

Kako piše CNN, Kleon Papadimitriou ”zapeo” je tokom pandemije u Škotskoj jer su svi letovi prema Ateni bili otkazani. On je odlučio pod svaku cijenu vratiti se porodici pa je sjeo na bicikl i prevalio put od nešto više oko 4100 kilometara te za 48 dana pedalirajući stigao u Atenu.

“Tek sad počinjem shvatati koliko je ovo veliko postignuće”, kaže on o svom 48-dnevnom putovanju i dodaje da je tokom putovanja naučio mnogo o sebi, svojim ograničenjima i prednostima. ”Zaista se nadam da je putovanje nadahnulo barem još jednu osobu da izađe iz svoje zone komfora i pokuša nešto novo, nešto veliko”, poručio je Kleon.

Pokušao preduhitriti pandemiju

Ispričao je da je krajem marta pokušao kupiti avionsku kartu u nadi da će preduhitriti širenje zaraze i otići kući. Većina njegovih prijatelja već je bila napustila Aberdeen, u kojem inače svi zajedno studiraju. Rezervisao je tri leta, no svi su na kraju otkazani.

Kada je rekao porodici i prijateljima da je kupio svu potrebnu opremu za put kući na dva točka, svi su mislili da je to samo ideja koju neće provesti u djelo, ispričao je. No kada su shvatili da je potpuno ozbiljan, njegova je porodica pristala da to učini, ali pod jednim uslovom – morali su se povezati kroz aplikaciju koja im je omogućila da u svakom trenutku prate njegovu lokaciju i znaju gdje se trenutačno nalazi.

Naoružan konzervama hrane, vrećom za spavanje, šatorom i opremom za bicikl, 20-godišnji student krenuo je na put 10. maja, a 27. juna stigao je u Atinu.

”Bilo je vrlo emotivno. Dolazim iz porodici čiji su roditelji u mladosti bili veliki avanturisti, pa im je bilo vrlo emotivno vidjeti da slijedim njihove stope. Ali mislim da su osjećali olakšanje kad sam stigao”, ispričao je Kleon.