Život i zdravlje

Univerzitet u Cardiffu

Otkriće koje bi “moglo liječiti sve vrste tumora”

22/01/2020

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Univerziteta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima "veliki potencijal", ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma

Tim naučnika sa Univerziteta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali naučnici tvrde kako ima “ogroman potencijal”.

Naš imunološki sistem prirodna je odbrana našeg tijela od infekcija, ali također napada i stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica, koja, navode naučnici, može “skenirati tijelo” i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće, da bi jedna T- stanica mogla uništiti mnoge vrste raka, rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

Zamisao je da se od pacijenta oboljelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-stanice potom bi se genetski modificirale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka. Takve stanice bi se uzgajale u laboratoriju i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u CAR-T terapijama. Istraživanje je dosad testirano samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju, te tek treba proći testiranje na ljudima.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Univerziteta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima “veliki potencijal”, ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.

“Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-stanice”, rekli su.

Daniel Davis, profesor imunologije na Univerzitetu u Manchesteru, rekao je:

“Trenutno su to tek temeljna istraživanja i nisu blizu stvarnim lijekovima za pacijente.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.