Otkrili bizaran razlog zbog kojeg je Hitler postao nacista

hitler

Adolf Hitler pridružio se nacistima tek nakon što ga je isprva odbila druga politička stranka, tvrdi ugledni svjetski historičar Thomas Webber, profesor historije sa Univerziteta Aberdeen, otkrio je ranije neobjavljeni dokument koji pokazuje kako je 1919. novo formirana njemačka Socijalistička partija brutalno je odbila Hitlera koji im se želio pridružiti.

– Ne želimo te u našoj stranci, ne želimo ni da pišeš novine za nas – obrazložili su mu.

Neka drugačija historija

Historija bi krenula posve drugim tokom da je Hitlerova želja za članstvom bila prihvaćena, uvjeren je Webber.

Iako su i oni bili desničari, njemački Socijalisti su u to doba bili znatno veća i uspješnija stranka od nacista, piše Guardian.

U trenutku kad je bio odbijen, Hitler se zapravo morao pomiriti sa znatno beznačajnijom ulogom u njemačkoj politici, kao i s činjenicom da vjerovatno nikad neće doći na vlast.

Sve do godinu dana prije preuzimanja vlasti, Adolf Hitler nije pokazivao baš nikakve osobine lidera te je bio sretan sljedeći druge i njihove ideje, umjesto da sam daje naređenja.

Hitler se učlanio u nacističku stranku te je postao njen vođa 1921., a samo odbijanje od strane Socijalista objašnjava štošta u Hitlerovom ponašanju.

Naime, on je opsesivno mrzio Socijaliste nakon toga, ali je i u svom političkom nastupu postao glasni buntovnik, jer nije imaš što za izgubiti.

Grubo odbijanje rasplamsalo mržnju

Da se to nije dogodilo, posve je izgledno kako bi se nacistička stranka s vrlo malom popularnosti brzo stopila sa Socijalističkom partijom, objašnjava Webber uslove koje su drugi historičari dosad previdjeli.

On je pronašao svjedočanstvo Hansa Georga Grassingera, osnivača njemačke Socijalističke partije u Institutu savremene historije i u Münchenu. U dokumentu stoji: U jesen 1919., negdje oko novembra, Hitler se pojavio u uredu štamparije novina, tražeći da vidi Grassingera te se ponudio da radi za novine i pridruži se Socijalistima. Osim toga, u to doba nije imao ništa novca te je molio Grassingera da mu posudi neku svotu.

To baš i nije ostavilo najbolji dojam te je brzinski odbijen, uz riječi “ne vidimo koju bi ti nama korist donio”.

Weberova istraživanja bit će objavljena u njegovoj knjizi Becoming Hitler: The Making of a Nazi u izdanju Oxford Press.

– U Hitlerovom ponašanju je vidljivo, u razdoblju između pristupanja nacistima i do sredine 1920-ih, svojevrsna hirovitost poput primadone, potpuno nerazumno djelovanje čovjeka koji, osim što je bio daroviti govornik, nije pokazivao političkog talenta.

Ali, tu se većina ljudi vara, on je bio politički vrlo podmukao čovjek kojeg je vodila osveta. Tako je u tri navrata u kojima su se te dvije stranke trebale spojiti, on spriječio stvar – objašnjava Webber.