Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Otkriven novi sistem u organizmu zbog kojeg će se morati mijenjati i udžbenici!?

02/06/2015

Medicinski udžbenici moraće da budu izmijenjeni, jer su američki naučnici otkrili “sistem žila” koji direktno povezuje mozak sa odbrambenim mehanizmom organizma!

Ovo otkriće moglo bi da ima veliku važnost pri liječenju brojnih bolesti – od autizma do “Alzheimera” i multiple skleroze.

Naučni tim sa Univerziteta u Virdžiniji ističe da otkriće dokazuje kako je mozak, poput svakog drugog tkiva, povezan sa “perifernim odbrambenim sistemom preko limfnih žila”.

Dr. Kevin Lee smatra da je neophodno promijeniti udžbenike, jer se radi o otkriću struktura u tijelu za koje se do sada nije znalo.

“Mislio sam da je tijelo već `mapirano` i da su otkrića dovršena negdje sredinom prošlog vijeka, ali sada vidimo da nije tako”, navodi Lee.

[quote_box_right]Naučni tim sa Univerziteta u Virdžiniji ističe da otkriće dokazuje kako je mozak, poput svakog drugog tkiva, povezan sa “perifernim odbrambenim sistemom preko limfnih žila”[/quote_box_right]

Novi sistem u organizmu pronađen je tako što su naučnici razvili posebnu metodu postavljanja “meninga miševa” /membrana koje prekrivaju mozak/ na mikroskopske preparate radi istraživanja.

Posmatrajući preparate, uočili su odbrambene stanice raspoređene u tokovima koji su bili nalik na sistem žila.

Otkriće otvara brojna pitanja, poput ključnog: Kako funkcioniše mozak, a kako bolesti koje ga napadaju, poput autizma, multiple skleroze i “Alzheimera”.

Kod “Alzheimera” u mozgu se skupljaju velike grudvice proteina, a ljekari sada vjeruju da je razlog tome činjenica da ih upravo otkriveni sistem žila ne uklanja dovoljno efikasno – prenose medicinski časopisi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.