Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Otkriven pravi razlog smrti britanskog bildera (FOTO)

15/12/2015

Bilder (39) iz Velike Britanije, koji je od agresivnog oblika tumora jetre umro u junu, preminuo je zbog dugogodišnjeg uzimanja anaboličkih steroida, a ne zbog ogromne količine kalorija koje je dnevno unosio u tijelo.

Nakon što se razbolio i shvatio da mu nema spasa, Dean je bio uvjeren da je uzrok bolesti to što je svaki dan pojeo oko 10.000 kalorija u obliku brze hrane i energetskih napitaka.

Ali, nije tako. – Anabolički steroidi direktan su uzrok njegove smrti, odnosno tumora jetre zbog kojeg je umro.

Njegov slučaj trebao bi biti primjer svima koji ih uzimaju koliko je to opasno. Želim poručiti tim mladim ljudima neka dobro preispitaju to što rade i je li to vrijedno ugrožavanja života – upozorila je istražna sutkinja Lisa Hashmi.

Djevojka Charlotte Rigby, s kojom je imao kćer, bila je uz njega u bolnici sve dok nije izdahnuo. Grlila ga je nadajući se čudu. Dean su tumor jetre dijagnosticirali krajem prošle godine.

Bio je prevelik za operaciju, a na hemoterapiju nije ni otišao jer su ljekari rekli da mu to neće puno pomoći. Pred smrt nije bio prepoznatljiv, osušio se, a od ogromnih mišića ostala je visiti koža.

Nakon što je umro, Charlotte je napisala na Facebooku:

“Dean sada pleše s anđelima na nekom mjestu gdje ne postoje ograničenja. Znam da su ga tamo dočekali raširenih ruku jer je bio predivna duša. Počivao u miru dragi. Hvala ti što si me probudio. Volim te”, piše Daily Mail.

Opasnost uzimanja steroida Anaboličke steroide ljudi uzimaju jer žele povećati mišićnu masu i sportske rezultate. Ali, oni mogu izazvati vrlo ozbiljne nuspojave kao i ovisnost. Koriste se naviše načina – ubrizgavanjem injekcijom direktno u mišić, u obliku tableta te kreme ili gela koji se maže na kožu i kroz nju ulazi u organizam.

Nuspojave kod muškaraca su smanjen broj spermija, neplodnost, smanjivanje testisa, erektilna disfunkcija, ćelavost, teški oblik akni, rast grudi, povećan rizik od raka prostate, bolovi u želucu i, kao što je primjer ovog nesretnog mladića pokazao, teški oblik tumora jetre. Nuspojave kod žena su pojačan rast dlaka na licu i tijelu, gubitak grudi, oticanje klitorisa, produbljivanje glasa, povećana seksualna želja, problemi s menstruacijom, gubitak kose, teški oblik akni, itd.

Psihološki i emocionalni učinci kod oba spola uključuju agresivno ponašanje, nagle promjene raspoloženja, manično ponašanje, halucinacije, sumanutost…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.