Život i zdravlje

Otkriven virus koji uspješno uništava ćelije raka

27/05/2015

Naučnici su došli do nevjerovatne spoznaje prilikom traganja za lijekom protiv raka, piše The Independent.

Novi način borbe protiv  raka je genetski modificiran virus za kojeg su znaučnici uspjeli dokazati da uspješno napada ćelije tumora,. Specijalist koji je radio na ovom istraživanju je potvrdio da je kod pacijenata koji su bili tretirani modificiranim virusom herpesa smanjena količina tumorskih ćelija. Ovo je ujedno i prvo otkriće, potkrijepljeno dokazima, o suzbijanju tumorskih stanica kod oboljelih od neke vrste raka.

Kod pacijenata kojima je dijagnosticiran neki oblik raka koji je ušao u fazu u kojoj se više ne može operirati, pacijenti kojima je dana ova virusna terapija živjeli su i do 20 mjeseci duže od od onih koji nisu bili liječeni ovom vrstom terapije.

Dok su kod nekih pacijanata u ranijim stepenima bolesti rezultati bili nešto skromniji, medicinski istraživači napominju kako je ovo otkriće jedan veliki napredak ka cilju, a to je pronalazak lijeka za ovu tešku bolest. Također, naučnici napominju da je ovo tek prvi korak pri traženju odgovora po pitanju borbe sa zloćudnom bolesti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.