Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski mediji

Otkriveno ko je bio s kraljicom Elizabetom na samrti i šta se događalo u sobi

kraljica-elizabetaaaaaaa

Navodi se da su liječnici obavijestili porodicu da je kraljici ostalo nekoliko sati života, pa su svi viši članovi porodice požurili da se oproste s njom

Jučer je umrla kraljica Elizabeta II. te je novi britanski kralj postao njezin najstariji sin Charles.

Charles je s majkom bio kad je umrla, prenose britanski mediji. On i njegova mlađa sestra, princeza Anne, bili su uz majčin krevet kada je izdahnula. Ostali članovi kraljevske porodice u Škotsku nisu stigli na vrijeme. Prinčevi William, Edward i Andrew došli su netom nakon smrti, a princ Harry došao je tek navečer, nekoliko sati nakon što je vijest o smrti objavljena i u medijima.

Kako pišu Britanci, Charles je u Balmoral otišao jučer u prijepodnevnim satima. Tamo je prebačen helikopterom oko 11 sati, a princeza Anne pridružila mu se budući da je već boravila u Škotskoj.

Navodi se da su liječnici obavijestili porodicu da je kraljici ostalo nekoliko sati života, pa su svi viši članovi porodice požurili da se oproste s njom.

Budući da je Charles postao kraljem u trenutku majčine smrti, vjerovatno mu je sestra odmah poljubila ruku. Isto su napravila i dva mlađa brata, po dolasku u Balmoral, kao i sin, novi prijestolonasljednik William. Kraljičin sekretar u 16:30 je premijerku obavijestio o smrti kraljice, a dva sata kasnije obaviještena je i javnost.

Novi kralj i novi prijestolonasljednik

Podsjetimo, smrću kraljice Elizabete II. njezin sin Charles postao je kralj Charles III i tako se linija nasljeđivanja britanskog prijestolja pomaknula za jedno mjesto.

Nasljednik britanskog prijestolja danas je postao princ William, koji je odmah naslijedio titulu vojvode od Cornwalla. Iste titule dobila je i njegova supruga Catherine, a njihova imena promijenjena su i na društvenim mrežama te su sada službeno vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea.

Međutim, princ William nije automatski postao princ od Walesa. Titulu princa od Walesa će mu dati novi kralj u skorijoj budućnosti. Dodjeljivanje titule princa od Walesa obavlja se ceremonijalno u Walesu. Tom prilikom Kate Middleton će postati nova princeza od Walesa i tako naslijediti legendarnu princezu Dianu.

George drugi u liniji nasljeđivanja, Harry peti

Drugi u liniji nasljeđivanja britanske krune je devetogodišnji princ George, sin princa Williama. Treća u redu je njegova sestrica Charlotte, a najmlađi Louis je četvrti u redu za krunu.

Princ Harry, koji je prije dvije godine napustio kraljevske dužnosti, popeo se na peto mjesto u liniji nasljeđivanja, a slijede ga njegova djeca Archie i Lillibet.

Osmi u redu za prijestolje je princ Andrew, a slijede ga njegove kćeri Beatrice i Eugenie. Jedanaesti u redu za prijestolje je princ Edward, najmlađi sin kraljice Elizabete II Slijedi ga njegovo dvoje djece.

Četrnaesta u redu za prijestolje je jedina kći pokojne kraljice Elizabete II, princeza Anne, koja nosi titulu kraljevske princeze.