Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Otkriveno šta se događa s mozgom neposredno pred smrt

24/06/2015

Naučnici su otkrili što se događa u našem mozgu u trenucima u kojima mislimo da ćemo umrijeti.

Studija je provedena na putnicima aviona koji je iznad Atlantika ostao bez goriva.

Zaključak je sljedeći: jedan traumatičan događaj u našem životu pojačava naša sjećanja i iskrivljava percepciju čak i godinama nakon dotičnog događaja.

Studiju su vodili naučnici s Instituta Baycrest nad putnicima leta Transat 236 koji je u augustu 2001. godine imao dramatično slijetanje na otočić u Azorima.

Ljude koji su se nalazili u tom zrakoplovu naučnici su tri godine testirali kako bi vidjeli kakva su im sjećanja na taj događaj. Također su ih tražili da se prisjete i događaja od 11. septembra 2001. te jednog neutralnog događaja.

Magnetska rezonanca je pokazala da su sjećanja na njihovu traumu, kao i na događanje 11. septembra , aktivirali regiju mozga zaduženu za emocionalnu memoriju.

To uključuje amigdalu, hipokampus te medijalni frontalni i medijalni stražnji dio mozga.

Naučnici su zapravo bili iznenađeni kako su putnici, bez obzira imali PTSP ili ne, reagirali na događaje iz 11. septembra u koje nisu bili direktno upleteni. Njihovo iskustvo učinilo ih je osjetljivijima na neka druga negativna iskustva.

– Svega se sjećaju kao da je bilo jučer iako se dogodilo prije više od jedne decenije, kaže voditeljica studije dr. Daniela Palombo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.