Život i zdravlje

Otkriveno zašto će preljubnici sigurno ponovo prevariti

25/08/2015

Gotovo je nemoguće saznati kad vas je partner prvi put prevario, osim ako ne vam to ne prizna. Jedno istraživanje pokazalo je da onaj ko prevari jednom nastavlja varati sve dok ne bude uhvaćen u tome.

Naime, to što nije uhvaćen u preljubu mu je toliko fizički i psihički ugodno da se razvija ovisnost. Autor studije Robert Weiss tvrdi da se to ne događa samo kod seksualnog preljuba, već kod svih oblika prevare, pa čak i emocionalne nevjere. U svim tim situacijama djeluju isti mehanizmi, koji stvaraju povratno zadovoljstvo.

Weiss ističe tri mehanizma zbog kojih je preljub tako ugodan. Prvi je lična korist preljubnika, bez obzira na to je li riječ o seksualnom užitku, koketiranju kojim se hrani ego ili nekoj radnji bez znanja partnera. Potom slijedi osjećaj autonomije, slobode i nadmoći nad žrtvom prevare. Treći mehanizam je zadovoljstvo zbog kršenja pravila, odnosno “pobjede nad sistemom”.

Zbog toga će preljubnik varati sve dok ga ne uhvate, a kad ga uhvate to će biti teže, kako za njega tako i za osobu koju je varao.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.