Život i zdravlje

Otkriveno zašto ne možemo da pobjegnemo komarcima

21/07/2015

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Kalifornijskog tehnološkog instituta (Calteć) oktrili su kako komarac pronađe svoju žrtvu.

A ako je suditi po rezultatima njihove studije, objavljene u časopisu Current Biology, još smo daleko od toga da spriječimo ovaj “krvoločni” scenario koji se ponavlja svakog ljeta.

Da bi pronašli svoju žrtvu, komarac koristi čulo mirisa, vida i detektor toplote.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su posmatrali su kretanje komaraca u tunelu. Ustanovili su da ove insekte najprije privlači ugljen dioksid (CO2) koji se oslobađa sa dahom životinja i ljudi.

Komarac može da detektuje CO2 na 50 metara daljine. Kada se približi na oko 17 metara od svoje žrtve, tada čulo vida preuzima glavnu ulogu, a kada se nađe na samo metar od nje, komarac koristi svoj detektor toplote kako bi identifikovao najbolju “lokaciju” za sisanje krvi.

“Sva čula komarca učestvuju u pronalaženju žrtve”, objasnio je za BBC Floris van Brojgel, vođa istraživanja.

Nalazi do kojih su došli, smatraju naučnici, objašnjavaju slabu efikasnost postojećih uređaja i proizvoda protiv komaraca.

Da bismo im zaista pobjegli, trebalo bi da prestanemo da dišemo, a to je nemoguće, navode oni, ali dodaju da bi njihova studija mogla da pomogne u iznalaženju boljih repelenata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.