Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Otkriveno zbog čega žene češće traže razvod braka

28/08/2015

Novo istraživanje pod vodstvom Michaela Rosenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka.

Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je sudjelovalo više od 2.500 parova, žene su u 69 posto slučajeva bile te koje su tražile razvod. Zanimljivo je kako je statistika drugačija kod “neozakonjenih” veza – ovdje muškarci i žene podjednako preuzimaju ulogu osobe koja inicira prekid.

[quote_box_left]Brak kao institucija sporo prihvaća jednakost. Žene još uvijek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvijek očekuju da žena radi većinu kućanskih poslova i sama brine o djeci[/quote_box_left]

Sociolozi su dugo (i pogrešno) pretpostavljali kako se to događa zato što žene zbog veće osjetljivosti teže podnose uspone i padove u braku, ali sada je otkriveno kako za razvod ipak imaju puno dublje motive, piše Time.

Iniciranjem razvoda žene odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvijek nisu u suglasju s promjenama na području jednakosti spolova. Udane žene koje su učestvovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo s kvalitetom odnosa u braku, u usporedbi s odnosom koji su imale s partnerom prije braka.

Brak kao institucija sporo prihvaća jednakost. Žene još uvijek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvijek očekuju da žena radi većinu kućanskih poslova i sama brine o djeci, kaže Rosenfeld.

Objašnjava kako veze uz sebe ‘ne nose povijesnu prtljagu te su zbog toga fleksibilnije i lakše se prilagođavaju modernim očekivanjima i jednakosti spolova’.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.