Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Otvoren Think pink Centar za žene oboljele od raka dojke, sve usluge besplatne

think pink centar perike

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana

Prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u Bosni i Hercegovini “Think Pink Centar” otvoren je danas u Sarajevu. Kroz sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju, to će biti resursni centar informacija i pružanja psihosocijalne potpore za oboljele žene, edukativni centar o prevenciji bolesti, a sve u skladu sa europskim i svjetskim smjernicama i preporukama. Sve usluge će biti besplatne.

Aktivnosti u Centru koji se nalazi na Trgu fra Grge Martića 4 počinju već od ponedjeljka. Među njima bit će psihoterapija, konsultacije sa medicinskim stručnjacima, tjelovježba, te nutricionističko savjetovanje o prehrani prilagođenoj onkološkim pacijenticama.

Foto: Think Pink centar

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana.

Također, planirano je da Think pink Centar pruža usluge navigacije pacijentica oboljelih od karcinoma dojke sa područja drugih kantona, a koje su primorane doći na liječenje u Sarajevo.

Centar će tim pacijenticama pružati tehničko-logističku podršku tokom liječenja, u ovisnosti od smještajnih kapaciteta kojima raspolaže.

U Centru će se održavati i susreti Think pink mreže koja okuplja udruženja oboljelih iz cijele Bosne i Hercegovine. Planirano je i održavanje stručnih skupova, a prvi u nizu je sastanak onkoloških sestara iz pet onkoloških centara u BiH.

Regionalna direktorica organizacije „Think pink – zajedno smo jedno“ Nela Hasić izrazila je zadovoljstvo što su nakon 20 godina uspješnog rada u Bosni i Hercegovini, nivo usluga i aktivnosti organizacije podigli na viši nivo.

– Cilj nam je pacijenticama olakšati put ka oporavku i zdravlju. Nekad su pitanja gdje, šta, kako, kada i kome da se obratimo jednako teška kao i sama bolest – istakla je.

Foto: Think Pink centar

Općina Stari Grad ustupila je prostor na atraktivnoj lokacija u Sarajevu i prepoznala važnost ove inicijative, te značaj jedinstvene ustanove ovog tipa zahvaljujući čemu su stekli uslove za realizaciju projekta.

Dio novca za realizaciju ovog projekta osigurao je i Grad Sarajevo. Think pink Centar u potpunosti je opremljen zahvaljujući donaciji društveno odgovorne kompanije KARE design koja je i ranije sudjelovala u velikom broju humanitarnih projekata, saopćeno je iz organizacije “Think pink”.