Život i zdravlje

Sarajevo

Otvoren Think pink Centar za žene oboljele od raka dojke, sve usluge besplatne

17/03/2023
Foto: Think Pink Centar

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana

Prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u Bosni i Hercegovini “Think Pink Centar” otvoren je danas u Sarajevu. Kroz sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju, to će biti resursni centar informacija i pružanja psihosocijalne potpore za oboljele žene, edukativni centar o prevenciji bolesti, a sve u skladu sa europskim i svjetskim smjernicama i preporukama. Sve usluge će biti besplatne.

Aktivnosti u Centru koji se nalazi na Trgu fra Grge Martića 4 počinju već od ponedjeljka. Među njima bit će psihoterapija, konsultacije sa medicinskim stručnjacima, tjelovježba, te nutricionističko savjetovanje o prehrani prilagođenoj onkološkim pacijenticama.

Foto: Think Pink centar

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana.

Također, planirano je da Think pink Centar pruža usluge navigacije pacijentica oboljelih od karcinoma dojke sa područja drugih kantona, a koje su primorane doći na liječenje u Sarajevo.

Centar će tim pacijenticama pružati tehničko-logističku podršku tokom liječenja, u ovisnosti od smještajnih kapaciteta kojima raspolaže.

U Centru će se održavati i susreti Think pink mreže koja okuplja udruženja oboljelih iz cijele Bosne i Hercegovine. Planirano je i održavanje stručnih skupova, a prvi u nizu je sastanak onkoloških sestara iz pet onkoloških centara u BiH.

Regionalna direktorica organizacije „Think pink – zajedno smo jedno“ Nela Hasić izrazila je zadovoljstvo što su nakon 20 godina uspješnog rada u Bosni i Hercegovini, nivo usluga i aktivnosti organizacije podigli na viši nivo.

– Cilj nam je pacijenticama olakšati put ka oporavku i zdravlju. Nekad su pitanja gdje, šta, kako, kada i kome da se obratimo jednako teška kao i sama bolest – istakla je.

Foto: Think Pink centar

Općina Stari Grad ustupila je prostor na atraktivnoj lokacija u Sarajevu i prepoznala važnost ove inicijative, te značaj jedinstvene ustanove ovog tipa zahvaljujući čemu su stekli uslove za realizaciju projekta.

Dio novca za realizaciju ovog projekta osigurao je i Grad Sarajevo. Think pink Centar u potpunosti je opremljen zahvaljujući donaciji društveno odgovorne kompanije KARE design koja je i ranije sudjelovala u velikom broju humanitarnih projekata, saopćeno je iz organizacije “Think pink”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.