Naša djeca

”Our kids u BiH” u Mostaru brine o punoljetnim osobama bez roditeljskog staranja

20201219_2_45938051_60776526_Web

“Naša djeca – Our Kids u Bosni i Hercegovini“ je udruženje građana i prijatelja djece bez roditeljskog staranja i osoba sa invaliditetom, nastalo s namjerom da pruža pomoć i podršku mladima koji nakon navršenih 18 godina moraju napustiti dječje domove i započeti samostalan život

Spoznaja da mladi po izlasku iz domova ostaju bez institucionalne podrške, te su praktično u potpunosti prepušteni sami sebi, čineći rizičnu društvenu skupinu uz život na marginama društva, bila je jedina vodilja za nastanak Udruženja, kažu susretljivi aktivisti. Navode i da su prepoznatljivi po tome što su jedina organizacija ovog tipa u Hercegovini. Inače, kroz projekt “Kuća na pola puta“ mladim korisnicima ”Our kids” pruženo je sigurno mjesto za život koje smatraju domom, zatim obuka u osnovnim životnim vještinama i podrška u fazi tranzicije ka samostalnosti, te uključenje u društvo i ostvarenje građanskih prava.

“Pomažemo im da razviju vještine u kućanskim poslovima, steknu radne navike, pronađu zaposlenje, upravljaju novcem, nastave obrazovanje, kao i u svemu ostalom od čega se sastoji samostalan mladi život. Radimo sa osobama sa i bez invaliditeta, s tim što za korisnike s poteškoćama nema vremenskog okvira boravka u programu, obzirom da moraju imati cjeloživotnu asistenciju. Za korisnike bez poteškoća period osnaživanja ima vremenski okvir i faze, nakon čega započinju samostalan život, naravno uz mogućnost da nam se obrate za savjet, pomoć ili podršku. Dakle, nikada ih u potpunosti ne ostavljamo prepuštenim samim sebi“, rekla je za Anadolu Agency (AA) predsjednica Udruženja Sunčica Kragulj.

Trenutno je programom ”Our kidsa” podržano jedanaest korisnika od kojih su većina bivši štićenici Dječjeg doma Mostar. Oni borave u dvije kuće – u Bajatovoj u Mostaru i Velinoj ulici u Vrapčićima kod Mostara. Kroz saradnju sa Dječjim domom i Centrom za socijalni rad, po potrebi se dogovaraju i procjenjuju mogućnosti prijema i novih korisnika.

Udruženje, inače, podržava i korisnike koji su odselili iz njihovih stambenih jedinica i osamostalili se. Riječ je o materijalnoj podršci, kao i o drugim vidovima pomoći koji su uglavnom savjetodavni. Broj korisnika kojima se pruža podrška zavisi o budžetu koji uglavnom zavisi i od podrške lokalne zajednice. Dosadašnja saradnja sa lokalnom zajednicom pokazala se kao dobra, dok su aktivisti, poručuju, uvijek otvoreni za saradnju s lokalnim kompanijama, volonterima i sugrađanima kroz razne donacije ili kontinuitet i samoodrživost rada.

“Dio naše misije ostvarujemo i kroz društveno poduzetništvo SH ‘Prijatelji – Friends’, u Ulici Maršala Tita. Riječ je o butiku rabljene robe koji smo otvorili 2018. s ciljem pružanja zaposlenja korisnicima i razvijanja njihovih vještina u radu. U butiku su trenutno zaposlene četiri korisnice. Na ovaj projekat smo posebno ponosni, jer smo na taj način korisnicima pružili najosnovnije faktore koji u svakome od nas stvaraju osjećaj sigurnosti i zadovoljstva, a to su posao i vlastiti prihodi. Kupovinom u našem butiku sugrađani mogu direktno podržati rad i održivost našeg društvenog poduzetništva“, navodi Kragulj.

Glavninu godišnjeg budžeta osiguravaju osnivači Vara Barn iz Švedske i Udruženje ”Our Kids” iz Velike Britanije, a značajne su svakako i donacije sugrađana, među kojima i s Mostaraca iz dijaspore. Dio novca za ”Our kids” izdvaja i Grad Mostar u godišnjem budžetu.

“Sugrađani mogu pomoći novčanom donacijom, a za nas je svakako značajno i svako učlanjenje u Udruženje i plaćanje godišnje članarine u iznosu od 25 KM. Na taj način učlanjeni postaju Pomažući članovi Udruženja. Slobodni su i javiti se za volonterski angažman, koji uključuje upoznavanje sa korisnicima, druženje sa njima, učešće u projektima kroz dijeljenje ekspertiza i iskustava s ciljem što boljeg osnaživanja korisnika. Lokalne firme također mogu pomoći i pružiti podršku eventualnim zaposlenjem korisnika. U budućnosti planiramo nastaviti projekat ‘Kuća na pola puta’ i poduzetništvo ‘Prijatelji – Friends’, jer su se i jedan i drugi pokazali kvalitetnim i potrebnim našem društvu. I osobe sa invaliditetom zaslužuju jednako mjesto u društvu na čemu mukotrpno radimo kroz sve aktivnosti njihovog osnaživanja i jačanje svijesti o statusu ove populacije u društvu“, kazala je Kragulj.U planu je i skora izrada projekta korištenja obradivih površina oko stambene jedinice u Vrapčićima s ciljem proširenja poduzetničke aktivnosti i uzgoja svježeg voća i povrća, odnosno proizvodnja sokova čime bi se stvorili radna mjesta za sadašnje i buduće korisnike. Planirano je i jačanje saradnje sa ministarstvima rada i socijalne zaštite na višim nivoima vlasti, kako bi punoljetni mladi ljudi bez roditeljskog staranja dobili snažnije mjesto na mapi primanja socijalnih usluga u Bosni i Hercegovini.