Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ova fantastična biljka ojačava imunitet i čuva vas kroz zimu

c1497b008619392e62c3

Čajevi od pelina izrazito su blagotvorni na cijeli organizam, uništavaju bakterije i parazite i tako jačaju imunitet. No ne smiju se piti u trudnoći i tijekom dojenja te nikada dulje od sedam dana.

Često kažemo “gorko kao pelin” – ali malo koja biljka ima takva ljekovita svojstva. Predivan miris, gorak okus, srebrni listovi, krševit teren na kom raste… sve u službi podizanja imuniteta. I najviše djeluje na rad probavnog sustava koji je temelj ljudskog zdravlja.

Legenda kaže da je boginja Artemida poklonila pelin ženama za olakšavanje porođaja te je tako i dobio latinsko ime – Artemisia absynthium. Preparati od pelina su veoma ljekoviti, ali samo ako se precizno doziraju – u suprotnom može biti toksičan i ima opojno djelovanje.

Borac na strani imuniteta

Pelin možda nije direktno dobar lijek za prehladu, viruse, gripu, ali sigurno uništava parazite i bakterije, te vaš imunološki sustav čini nedodirljivim. Jedan od starinskih načina korištenja pelina je taj da ga stavite u jastuk i tako dobijete miran san, ali i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa, nesanice…
Pun je eteričnih ulja čiji sastojci, kada ih udahnete blagotvorno djeluju na čitav organizam – pomaže kod debljine, dijabetesa, reume, gihta, depresije, bolesti želuca i crijeva, kroničnog gastritisa, hemoroida, slabokrvnosti i anemije te nadutosti i bolesti jetre i žuči.

Učinkovit je kod bolesti ženskog reproduktivnog sustava, rješava poremećaje menstrualnog ciklusa, bolesti bubrega i mjehura, a u narodu se koristi i kod trovanja gljivama te otrovnim biljem. Također, stoljećima se koristi kod kroničnog zatvora i proljeva, žgaravice, lošeg zadaha i nesanice.

Primjena pelina

Zbog raznolike primjene, smatra se jednom od najljekovitijih biljaka, ali s njim treba biti oprezan. Kod primjene propisane niske doze pelina nema neželjenih djelovanja. Manje količine povisuju krvni tlak, a veće ga snižavaju, dok u manjim količinama otvara apetit.
Kod gripe i prehlade skraćuje trajanje bolesti. Ne koristite pelin ako ste trudni ili ako dojite, ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa, istovremeno s uzimanjem preparata od željeza i nikako ne dulje od sedam dana.
Čaj od pelina

Pelin nikada ne kuhajte, već prelijevajte kipućom vodom. 1 čajna žličica pelina, 2 dl vode

Priprema: Kipućom vodom prelijte pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti jednu do tri šalice tijekom dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najduže sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Kod liječenja probavnih smetnji, čaj se ne sladi. Odlično se slaže sa nanom, đumbirom i limunom.

Prilikom izostanka menstruacije

Sastojci: 100 g pelina, 100 g žalfije i 100 g peršina
Priprema: Sve biljke pomiješati, pa četiri jušne žlice smjese preliti s pola litre ključale vode. Promiješajte, poklopite i ostavite pola sata.Procijedite i pijte sedam dana prije menstruacije. Kada dobijete menstruaciju prestanite piti čaj.

Recept za jačanje imuniteta

Sastojci: Uzmite po 50 grama od pelina, trave ive, stolisnika, koprive i majčine dušice.

Priprema: Sve biljke pomiješati, pa četiri jušne žlice preliti s tri šalice ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji. Procijediti i piti po jednu šalicu pola sata prije jela.