Život i zdravlje

izbjegavajte je

Ova hrana može da bude veoma opasna za vašu bebu

29/09/2019

Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne da jede čvrstu hranu

Da li ste svjesni svih opasnosti koje sa sobom to nosi? Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok dijete ne napuni barem godinu dana.

Med

Med treba izbjegavati zato što može da razvije botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija “Clostridium botulinum” koja stvara spore i toksični otrov, a posljedice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.

Puter od kikirikija

Ovaj proizvod može da izazove ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, puter od kikirikija je izrazito opasan zato što je to gusta ljepljiva stvar koja može izazvati gušenje.

So

Bebe ne trebaju da jedu slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da se nose s velikim količinama natrijuma pa je važno izbjegavanje dodavanja soli. Takođe, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli pa to treba izbjegavati.

Grožđe

Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kada postanu malo starija. Čak i ako grožđe prerežete na pola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbjegavati.

Čokolada

Svaka beba bi voljela da dobije komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, setite se da u čokoladi ima kofeina i mlijeka što je djeci mlađoj od godinu dana teško da svare.

Svježa mrkva

Kao i grožđe, veličina i krutost sirove mrkve veliki je rizik od gušenja za malu djecu. Najsigurniji način za konzumiranje mrkve je kada je ona skuhana.

Kokice

Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikada nemojte davati kokice djeci koja su mlađa od godinu dana.

Tvrde bombone

Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odložiti dok dete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.