Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Ova loša navika je gora i od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti

22/10/2018

Do sada se mislilo da vježbanje pozitivno utiče na zdravlje i dugovječnost, ali najnovije istraživanje pokazalo je da je mnogo bitnije od toga. Studija doktora Vaela Jabera pokazala je da sjedenje lošije utiče na ljude od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti.

“Slaba fizička spremnost, odnosno loši rezultati na traci za trčanje ili testovima povezanim s vježbanjem nose lošiju prognozu za obolevanje od hipertenzije, dijabetesa ili pušenja”, rekao je za CNN Jaber.

“To stanje bi moglo da se gleda kao bolest koja ima svoj lijek – vježbanje”, kaže Jaber. Istraživanje je sprovedeno na 122.007 pacijenata koji su odrađivali testove na traci za trčanje od 1991. godine do 2014. godine.

“Kardiovaskularne bolesti i dijabetes su najskuplje bolesti u SAD-u. Više od 200 miliona dolara godišnje trošimo na liječenje ovih bolesti i njihovih posljedica. Umjesto da plaćamo tolike iznose, trebalo bi da se ljudi podstiču da vježbaju”, kaže on i dodaje da je još jedan važan rezultat istraživanja povezanost fitnesa s dugovječnošću.

Iako su se stručnjaci dugo bojali da oni koji previše vježbaju imaju veći rizik od smrti, pokazalo se da to nije tačno.

“Ne postoji nivo vježbanja koji vas izlaže većem riziku od smrti. Čak i oni koji puno vježbaju imaju manju stopu mortaliteta”, zaključeno je.

Vježbanje je pokazalo dobrobit kod svih uzrasta pa i kod žena i muškaraca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.