Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ova mala rupa u avionu vam može spasiti život (VIDEO)

rupa

Vjerovatno ste primijetili, dok ste putovali avionom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica. Ta rupica postoji zbog sigurnosti, a zadužena je za regulaciju pritiska na prozorskom staklu koji dolazi iz kabine i spoljašnjeg djela aviona tako što propušta malo vazduha. Osim toga, uloga te rupice je i spečavanje zaleđivanja i zamagljivanja.

Prozori na avionima napravljeni su od tri sloja, spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg – od akrila i stakla. Sigurnosna rupica nalazi se na srednjem sloju, prenosi Daily mail.

Da pojasnimo, nakon polijetanja i penjanja, pritisak spoljašnjeg vazduha je u stalnom padu, dok je vazdušni pritisak u kabini u stalnom porastu. Zbog velike razlike između pritiska u kabini i spoljašnjeg, prozori na avionima su pod velikim pritiskom i mogli bi da se oštete, ali rupica na srednjem staklu je tamo kako bi to spriječila.

Takođe, kada spoljni sloj pukne, preostala dva su dovoljno čvrsta da izdrže do slijetanja na najbliži aerodrom.

Pilot u videu objašnjava funkciju te rupice i građu prozora aviona.

Zašto su prozori na avionu okrugli, a ne četvrtasti?

I to je zbog veće sigurnosti. Prvi komercijalni avion izrađen 1952. godine imao je četvrtaste prozore, a to je bilo pogrešno. Takvi prozori nisu mogli podnijeti razliku u pritiscima izvan i iznutra te su često pucali. Nakon nekoliko nesreća, stručnjaci su shvatili kako su okrugli prozori mnogo bolji i izdržljiviji.