Ovako danas živi Sirijac kojeg je saplela mađarska snimateljica (FOTO)

osama mohsen (1)

Osama Abdul Mohsen prošle godine postao je poznat u cijelom svijetu nakon što ga je mađarska snimateljka saplela na srpsko-mađarskoj granici dok je u naručju nosio sina.

Ovaj incident dospio je do svih svjetskih medija i za ovog hrabrog migranta svi su čuli. Iako više ne bježi od rata, Osama i dalje čeka “taj miran život” koji su mu obećali kada mu je jedan fudbalski klub pomogao da se preseli u Španiju.

Snimak ovog incidenta napunio je novine širom svijeta. Mađarska snimateljka je dobila otkaz, a Mohsenu je on ipak donio sreću u životu.

Zahvaljujući ovom snimku Španska sportska akademija saznala je da je Mohsen zapravio bio trener prvoligaškog tima u Siriji. Ponudili su mu posao, ali i dom na periferiji Madrida. On je ovu ponudu, naravno, prihvatio.

Osama danas živi sa svojim sinovima – osmogodišnjim Zaidom i Muhamedom koji ima 17 godina.

Međutim, iako su svuda po njihovom stanu rasute uspomene iz fudbalskog svijeta koje su sobom donijeli iz Sirije, Mohsen kaže da se još uvijek nisu u potpunosti smjestili.

– Moram da se opustim, umoran sam – kaže on i dodaje da dnevno ima zakazana i po tri intervjua.

Mohsen je u neku ruku postao medijska zvijezda i jedna od pozitivnih priča koja je izašla iz pompe oko migrantske krize u Evropi.

Ipak, Mohsenu medijska pažnja nije pomogla da se sjedini sa ostatkom svoje porodice, iako je podnio sve papire koji su bili neophodni kako bi aplicirali za vize.

Njegova supruga i još dvoje djece smješteni su u Mersinu na jugu Turske. Porodica je napustila ratom zahvaćeni sirijski grad Deir el-Zor prije četiri godine. On je sa svoja dva sina uspio da se skući u Španiji, ali nedostaju još tri člana porodice.

– Stan je lijep, ali je ukrašen sitnicima koje je neko drugi tu stavio – kaže on.

Čak su i knjige na španskom, a Mohsen i dalje ima poteškoće sa ovim jezikom.

Uprkos svim jezičkim poteškoćama, Mohsen svoju budućnost vidi u Španiji.

Sa puno ushićenja, na lošem engleskom, priča da ponekad trenira lokalni juniorski tim. Ponosan je, kaže, kako su se njegovi sinovi snašli školi i koliko su brzo savladali jezik, pa sada i njemu pomažu.

Ljubav prema fudbalu im je utjeha dok čekaju vijesti o ostatku porodice.

Muhamed igra fudbal u lokalnom timu, dok je Zaid išao do stadiona Real Madrida kako bi se rukovao sa Cristianom Ronaldom.

U međuvremenu, Mohsen je zahvalan na kontaktima iz fudbalskog svijeta koji su mu omogućili da nađe posao u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti iznad 20 posto.