Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovako je izgledao Afganistan prije dolaska talibana (FOTO)

afganistan (19)

Sudeći po ovim fotografijama, Afganistan je 1960-ih bio mnogo moderija i naprednija zemlja nego što je to danas.

Zanimljivu kolekciju fotografija napravio je profesor dr. Bill Podlich iz Arizone koji je odlučio da ostavi život u Americi i otputuje u Kabul sa suprugom Margareth i dvjema kćerkama.

Same fotografije prikazuju miroljubivi Afganistan koji je uveliko bio pro-zapadno orijentisan, totalnu suprotnost onoga šta je sada.

Idilični snimci su nastali 1967 u vrijeme kada je profesor, radeći pri UNESCO-u, dobio posao u Višoj učiteljskoj školi u Kabulu.

Uspostavljajući dobre odnose sa tamošnjim stanovništvom, ovaj fotograf-amater je odlučio da i na ovaj način dokumentuje njihov način života.

Na nekim slikama se mogu vidjeti dječaci kako se igraju u rijeci, djevojke kako se smiješe na časovima, ako i muškarci dok se odmaraju.

Druge pak prikazuju šarene pijace, vrtove prepune raznobojnog cvijeća, pa čak i dječaka kako ukrašava kolače.

Na mnogim fotografijama je prikazana i porodica Podlič dok je u to mirno vrijeme u uživala u životu u Kabulu.

Dok su živjeli u Afganistanu, kćerke profesora Podlicha su pohađale Američku međunarodnu školu u koju su išla i djeca drugih stranaca koji su živjeli tamo.

Jedna od kćerki, Peg ponosna je na očeve fotografije.

“Kada gledam tatine fotografije sjetim se Afganistana kao zemlje sa hiljadugodišnjom istorijom i kulturom”, rekla je Peg Podlich za Denver Post.

“Svaki put kada gledam i slušam o patnjama i ratu koji već godinama bjesni Afganistanom, osjetim neki grč u želucu.”

Njen suprug Clayton Esterson, koji je odmah prepoznao istorijsku vrijednost ovih fotografija, sada vodi računa o ovoj nevjerovatnoj kolekciji.

“Mnogi Afganistanci su na našem sajtu komentarisali zahvaljujući nam za fotografije koje prikazuju njihovu zemlju kakva je bila prije 33 godine”, rekao je on.