Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkrili stručnjaci

Ove laži mogu uništiti brak lakše od prevare, a teško ih je uočiti

ljubav-ljutnja

Ovu prevaru teško je uočiti na prvi pogled

Tjelesno ili emocionalno varanje lako se prepoznaje, ali prevaru koja se odnosi na novac teško je otkriti na prvu loptu. Skrivanje podataka o dugovima i stanju na bankovnom računu jedan je od oblika varanja, naročito ako vjerni partner igra otvorenih karata kada je novac u pitanju.

Autori studije o “financijskoj prevari” definisali su spomenutu pojavu kao skrivanje finansijskog stanja (prihoda, troškova i dugova) od svog partnera.

“Finansijska prevara negativno utiče na emocionalno i tjelesno zdravlje, jednako je opasna po vezu kao i seksualna afera. Sukobi oko novca su danas najčešći uzrok razvoda braka. S obzirom na ulogu finansija u održavanju stabilnosti bračne zajednice, partnerima su vrlo dobro poznate posljedice finansijskog varanja”, navodi profesorica marketinga Jenny Olson.

Treba napomenuti da finansijsko varanje, uz skriveno i razuzdano trošenje novca, uključuje širi spektar pojava. Tajna štednja može donijeti mnogo dobrobiti u budućnosti, ali je skrivena od partnera pa se svrstava u prevaru, piše The Times of India.

Problemi ove vrste stvaraju dosta posla finansijskim stručnjacima i magovima consultinga koji polako, ali sigurno preuzimaju ulogu bračnih terapeuta. Sve veći broj parova traži savjete o budućim zajedničkim ulaganjima, ali i otvoreno govori o svojim navikama, potrošnji, štednji, dugovima i planovima.

“Jasno je da finansijsko varanje predstavlja prepreku efikasnom planiranju”, navode stručnjaci i pozivaju trgovinske lance i kompanije da utiču na potrošače kojima se ovaj oblik prijevare partnera može dogoditi.