Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Česta navika

Ovisni ste o grickanju noktiju? O vama to govori puno više nego što mislite

grickanje noktiju

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychology, pokazalo je da ta navika nije samo pokazatelj stresa

Jedna od najčešćih navika osobe koje su pod čestim stresom jest griženje noktiju.

Mnogi to rade nesvjesno, u određenim svjesnim situacija, a što dovodi do toga da ruke tih osoba izgledaju ružno na pogled.

No, nije samo estetika ta koja je negativna, već je istodobno otvoren put u krvotok raznim bakterijama, upozoravaju njemački liječnici. Ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i E. coli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako unijeti u organizam.

Najčešće je riječ o automatskoj navici koja pomaže pri opuštanju i smirivanju u situacijama stresa, no može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema. Kako je objasnio dr. Peter Falkai, psihijatar, potreba za grizenjem noktiju općenito upućuje na manje izraženo kompulzivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulzivni poremećaj. Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac “izgrize nokte do korijena ili do krvi”. – Tada govorimo o simptomu bolesti – upozorava Falkai.

No, najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychology, pokazalo je da ta navika nije samo pokazatelj stresa. Može biti i znak da je riječ o osobi koja je perfekcionist.

Voditelj istraživanja, Kieron O`Connor, tvrdi kako često perfekcionisti grizu nokte kada su u situacijama da nije sve onako kako su zamislili, odnosno, da grizu nokte kada nisu u mogućnosti ispuniti svoje zadane ciljeve.