koristan savjet

Ovo je jednostavan način kako otkriti da li je meso svježe ili pokvareno

Foto: Unsplash

„Masnoća mesu daje aromu“, kaže Roesicke i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti

Kada odemo u mesara ili supermarket i gledamo meso iza frižidera, većina nas nije u stanju da otkrije da li je ono svježe ili pokvareno. Ipak, postoje neki trikovi koji pokazuju da li je meso bezbjedno za konzumiranje ili ga ne treba kupiti.

„Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro“, tvrdi Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. A da to primijetite, potrebno vam je samo par sekundi.

„Masnoća mesu daje aromu“, kaže Roesicke i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvijek kupovati domaće svježe meso, ali to nije uvijek moguće, pa je bolje birati meso koje dolazi iz bliskog geografskog područja, jer ono nije dugo putovalo do radnje. Osim informacija koje su napisane na pakovanju, treba dobro pogledati i samo meso.

Boja mesa zavisi od vrste – teletina bi trebalo da bude svjetla, ali ne bjeličasta ,a isto važi i za živinsko meso. Svježa govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina svjetloroze boje.

„Ako vidite nijanse sivog na mesu, bježite glavom bez obzira“, naglašava Roesicke.

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svježine. Kad prstom pritisnete meso, ako je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostat će udubljenje.