Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

studija otkrila

Ovo je najgore vrijeme za obrok, najčešće dovodi do debljanja

hrana jedenje unsplash

U nedavnoj studiji, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat, u poređenju sa onima koji su jeli u 18 sati, imali viši nivo šećera u krvi sljedećeg jutra, zajedno sa manje oksidacije masti

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da je jelo kasnije tokom dana — posebno posle 20 sati  — apsolutno najgore doba dana za unos hrane, što dovodi do povećanja tjelesne težine i drugih štetnih efekata na zdravlje, piše Yahoo.

Na primjer, u nedavnoj studiji, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat, u poređenju sa onima koji su jeli u 18 sati, imali viši nivo šećera u krvi sljedećeg jutra, zajedno sa manje oksidacije masti.

Druga studija, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da jedenje kasnije uveče može uticati na gubitak težine jer sposobnost našeg tijela da sagorjeva kalorije može biti niža noću nego tokom ostatka dana.

Nova studija je također otkrila da ishrana kasnije tokom dana može uticati na to kako funkcionišu naš metabolizam i hormoni gladi. Ovo zauzvrat može dovesti do težeg gubitka težine.

Naime, stručnjaci su otkrili da kasnije jedenje pojačava osjećaj gladi. Istovremeno, smanjuje količinu energije koja se troši dok smo budni.

Jedenje četiri sata kasnije nego obično utiče na ukupan nivo apetita i brzinu sagorijevanja kalorija, kao i na skladištenje masti. Tako utiče na potencijalni gubitak težine.

Međutim, stručnjaci također naglašavaju da svaka osoba ima različitu brzinu metabolizma i da je stoga potreban drugačiji dnevni unos kalorija i količina hranljivih materija.

Pored pravilnog određivanja vremena obroka, najbolji način da izgubite težinu je da jedete uravnoteženu ishranu u redovnim, dosljednim intervalima.

– Kasnija ishrana može da podstakne negativan profil težine, energije i hormonskih markera, kao što su viši nivo glukoze i insulina, koji su povezani sa dijabetesom, i holesterol i trigliceridi, koji su povezani sa kardiovaskularnim problemima i drugim zdravstvenim stanjima – rekao je dr Namni Goel , vodeći autor studije i profesor psihijatrije na Odjeljenju za spavanje i hronobiologiju na Penn Medicine.