Život i zdravlje

Island

Ovo je najskuplja zemlja u Evropi, ali zato je prosječna plata 9.000 KM

29/07/2019

Pogled na jelovnik u tipičnome islandskom restoranu otkrit će vam da obična pizza, pivo ili čaša vina dostižu vrtoglave cifre

Na Islandu je uglavnom prohladno, ali ”oznojiti” se možete pri pogledu na hotelski ili račun u restoranu. Većina stvari ondje košta više, ponekad mnogo više nego drugdje u Europi.

Na tom su otoku cijene u prosjeku 56 posto više nego u ostatku Europe, što Island čini najskupljom zemljom, ispred Švicarske, Norveške i Danske, pokazuju podaci Eurostata.

Kako bi izbjegao neugodna iznenađenja, američki turist Quint Johnson “malo je istraživao” prije nego što se uputio s obitelji na sedmicu dana odmora na Islandu.

“Svejedno sam bio pomalo šokiran” vidjevši cijene za poznate stvari poput hamburgera, pomfrita i piva, rekao je AFP-u.

Pogled na jelovnik u tipičnome islandskom restoranu otkrit će vam da obična pizza stoji oko 2400 kruna (34 KM), čaša vina bit će najmanje 20 KM, a malo pivo oko 14 KM.

“To je puno više od onoga na što sam navikao”, kazao je Johnson.

No nije tako samo u restoranima, naime, pakiranih deset jaja u trgovini košta 10 KM.

Visoki porezi, ali i velika bruto plaća

Island, zemlja s 355 tisuća stanovnika, ovisna je o uvozu namirnica, a i pristojbe i porezi na alkohol jako su visoki. To je jedan od razloga skupoće.

I velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do općeg porasta cijena.

Konrad Gudjonsson, glavni ekonomist Islandske gospodarske komore, ukazuje “na snažnu poveznicu između skupoće i životnog standarda”, a Islanđani u prosjeku dobro žive.

Prošle je godine prosječna mjesečna plaća prije oporezivanja iznosila 632 tisuće kruna (oko 9 hiljada KM).

Domaći imaju plate koje mogu pratiti te cijene

Dakle, iako su cijene turistima šokantne, domaći imaju plaće koje im pariraju.

Po predviđanjima centralne banke, Islandu slijede teža vremena. Ekonomija će ove godine stagnirati, prvi put u deset godina.

Djelimičan razlog tomu leži u propasti islandske niskotarifne zračne kompanije WOW Aira, što je dovelo do pada u turističkim dolascima.

Ubrzala se i inflacija koja je u prvome kvartalu ove godine dosegla 3,1 posto, “što svima snizuje kupovnu moć”, rekao je Gudjonsson.

Dobra je vijest u tome da bi prijeteća recesija trebala srušiti cijene stanovanja koje su zadnjih godina odletjele u nebo.

Postojeća prosječna mjesečna stanarina za jednosobni stan u središtu Reykjavika iznosi oko 2500 KM.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.