Život i zdravlje

Merriam webster

Ovo je najtraženija riječ u engleskom i njemačkom jeziku, nije veliko iznenađenje

07/12/2020

Američka izdavačka kuća Merriam-Webster, posebno poznata po rječnicima engleskog jezika, i Savez za njemački jezik (GfdS) odvojeno su izabrali riječ godine na svojim jezicima

U godini u kojoj je više od milion i po ljudi u svijetu umrlo od covida-19, “pandemija” je bila najčešće tražena riječ u našim rječnicima, saopćili su iz Merriam-Webstera.

Pandemija se definira kao “pojava bolesti na širokom geografskom području (više zemalja ili kontinenata) koja zahvata znatan dio populacije”, navodi se na stranici Merriam-Webster.com.

Korijeni riječi su grčki – “pan” (svi) i “demos” (narod).

Potraga za značenjem riječi neslućeno je narasla nakon 11. marta kad je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju. Skok je bio čak 115 hiljada posto u odnosu na isti dan 2019. godine, prenosi Reuters.

U Njemačkoj je stručni sud jezikoslovaca analizirao koje su riječi i pojmovi najviše oblikovali politički, društveni i ekonomski život u zemlji ove godine.

Nakon očekivanog svrstavanja pandemije na prvo mjesto, na drugo su izabrali anglizam “lockdown” (zatvaranje).

Na trećem im je mjestu kovanica verschwörungserzählung (teorija zavjere), na četvrtom engleski pojam Black Lives Matter (Crni životi su važni), a na petom akronim AHA (abstand, hygiene, alltagsmaske – razmak, higijena, maske za lice), česta poruka njemačkoj javnosti u vrijeme pandemije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.