Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeff Bezos

Ovo je prva osoba na svijetu čije je bogatstvo veće od 200 milijardi dolara

Jeff Bezos

Forbes navodi da bi Bezos vjerovatno bio još bogatiji da nije prošao kroz najskuplji razvod u istoriji. Kad se u julu prošle godine razveo od bivše supruge MacKenzie Scott, dao joj je 25 posto svog udjela u Amazonu

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos bogatiji je nego ikada. Zapravo, mogao bi čak biti bogatiji nego iko ikada.

Forbes navodi da je, zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Amazona za dva posto ove srijede, njegovo bogatstvo naraslo za 4,9 milijardi dolara što ovog 56-godišnjaka čini prvom osobom na svijetu čije bogatstvo premašuje 200 milijardi dolara.

Vrijednost njegove imovine, piše Forbes, trenutno iznosi 204,6 milijardi dolara te je za oko 90 milijardi dolara bogatiji od Billa Gatesa (inače drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu) čija se imovina procjenjuje na 116,1 milijardu dolara.

Forbes piše da je, čak i kad se uzme u obzir inflacija, Bezosovo bogatstvo najveće što je iko ikad skupio (a da je zabilježeno). Najbliže tome došao je Bill Gates u vrijeme kad je Microsoft doživio svoj vrhunac. 1999. Gatesovo bogatstvo je iznosilo 100 milijardi dolara što je jednako vrijednosti 158 milijardi dolara u današnje vrijeme.

Amazonove su dionice, potaknute promjenom potrošačkih navika zbog pandemije koronavirusa, narasle čak za 80 posto od početka ove godine, a s njima je i munjevito poraslo Bezosovo bogatstvo koje je u januaru iznosilo “samo” 115 milijardi dolara.

90 posto njegovog bogatstva čini 11 posto udjela u Amazonu, a osim toga posjeduje i novine Washington Post, avionsku kompaniju Blue Origin i još neke dionice.

Forbes navodi da bi Bezos vjerovatno bio još bogatiji da nije prošao kroz najskuplji razvod u istoriji. Kad se u julu prošle godine razveo od bivše supruge MacKenzie Scott, dao joj je 25 posto svog udjela u Amazonu. To danas vrijedi 63 milijarde dolara.

Čak i nakon što je dala 1,7 milijardi dolara u humanitarne svrhe, MacKenzie je 14. najbogatija osoba na svijetu i druga najbogatija žena na svijetu (prva je nasljednica L'Oreala Francoise Bettencourt Mavers).