Život i zdravlje

Ovo je sedam mogućih razloga zašto ćelavite

13/06/2018

Kad počnete gubiti kosu, vjerovatno mislite da su razlog jednostavno godine ili jednostavno genetika. Međutim, mnogo je drugih čimbenika koji utiču na ćelavost, a da ih pritom uopće niste svjesni.

Prije nego što počnete paničiti, morate znati kako je sasvim normalno da dnevno izgubite 100 do 200 vlasi kose. Sve više od toga je znak da ćelavite, a ovo je sedam mogućih razloga.

1. Problemi sa štitnjačom

Ako nešto nije u redu s vašom štitnjačom, gubitak kose jedan je od simptoma. Štitnjača reguliše kvalitetu kose, kao i sam rast, a gubitak kose može se dogoditi kad su hormoni smanjeni, ali i povećani.

2. Veliki stres

Ako vam kosa odjednom počne opadati, moguće je da ste proživjeli nešto vrlo stresno. To je znak da su folikule kose otišle u hibernaciju, odnosno fazu odumiranja. Gubitak kose zbog stresa pojavi se obično tri do šest mjeseci nakon uznemirujućeg događaja.

3. Infekcija

Mogu je uzrokovati lišajevi poput atletskog stopala koji se dobijaju ako dijelite peškir ili posteljinu s osobom koja ih ima. Ako su testovi na lišajeve pozitivni odmah počnite liječenje, a kosa bi trebala početi rasti nakon što se riješite infekcije.

4. Upala vlasišta

Ekstremni slučajevi psorijaze koji se pojave na vlasištu uzrokuju gubitak kose. Ako je to slučaj, vlasište će biti crveno i masno s bijelim ili žutim ljuskama.

5. Lijekovi ili dodaci prehrani

Određeni lijekovi poput steroida, antidepresiva ili izotretinoin mogu uzrokovati gubitak kose, a kosa će vam ponovo početi rasti kad ih prestanete uzimati.

6. Veganska prehrana

Ako ste postali vegan, moguće je da ne uzimate dovoljno željeza pa se događaju promjene na vašem vlasištu.

7. Autoimuna bolest

Alopecija areata je iznenadan gubitak kose ili dlaka. Riječ je o autoimunoj bolesti u kojoj sopstveni imunološki sistem iz nepoznatih razloga napada folikule dlaka u koži i nastaje opadanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.