Brazil kafa

Ovo je tajna savršeno skuhane kafe

kafa

Ovo je tajna savršeno skuhane kafe. Najvažnije je izabrati najbolju kafu, po mogućnosti Brazil kafu, i dobru džezvu

Ako ste ljubitelji prave kafe, zasigurno već znate neke tajne spravljanja ovog omiljenog napitka, ali još nekoliko zanimljivih informacija neće vam škoditi.

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i zrak. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafu obavezno čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Kupujete li više kafe nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno čuvajte u zamrzivaču. Najbolji način da prepoznate svježu kafu je miris, potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.

Kako pripremiti pravu kafu u džezvi?

Ovo je tajna savršeno skuhane kafe. Najvažnije je izabrati najbolju kafu, po mogućnosti Brazil kafu, i dobru džezvu.

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi ili ibriku odiše određenom tajnovitošću i romantičnošću.

Kod pripreme bitno je da kafu zakipite barem dva, tri puta. U džezvu je potrebno staviti dvije kašikice praškaste kafe i jednu kašičicu šećera te preliti s 120 ml vode.

Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovice jer će kafa bujati kako bude kipjela. Kada dodate vodu kafu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio.

Kada voda zakipi kafu kuhajte do dvije minute i zatim je maknite s vatre te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta pa na kraju ostavite kafu da odstoji minutu kako bi se slegla.