Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najčešći ubica muškaraca i žena

Ovo su 4 važna simptoma srčanog udara koje ne treba ignorisati

srce tegobe ilustracija unsplash (1)

Simptome koji upućuju na infarkt treba zapamtiti i ako se pojave reagirati na vrijeme

Osjećaj slabosti, gubitak daha, jak umor kojeg osjećate mogu biti prvi simptomi srčanog infarkta koji je na žalost i danas najčešći ubica muškaraca i žena u svijetu, a mnogi i dalje misle da se ipak radi o stanju koji se češće javlja kod muškaraca.

Ordinacija.hr donosi 4 simptoma koji mogu otkriti da će uslijediti infarkt, te nekoliko stvari kojih moraju biti svjesni i muškarci i žene.

SIMPTOMI NISU UVIJEK JASNO VIDLJIVI

“Kao liječnik mislim da sam često dosta griješila kod liječenja žena jer njihove simptome često percipiramo kao napada panike ili anksioznost”, izjavila je dr. Jennifer Haythe, direktorica medicinskog centra sveučilišta Columbia.

Ipak, predvidjeti infarkt prije nego se on dogodi ponekad može biti teško. Žene i muškarci koji su preminuli od naglih koronarnih bolesti često nemaju nikakvih simptoma, stoji na stranicama CDC-a.

“Neki ljudi će reći da se infarkt javio odjednom, bez signala koji upozoravaju, a ja vjerujem da slično dožive mnogi”, navodi dr. Sharonne Hayes, kardiolog Mayo Klinike. “Malo je pacijenta koji će doživjeti simptome će ih i ignorirati, što može utjecati na ishod stanja”.

Potencijalni simptomi srčanog udara mogu biti suptilni, a evo na koje posebno morate obratiti pažnju:

1. BOL U PRSIMA

Iako žene mogu iskusiti nešto drugačije simptome infarkta od muškaraca, bol u prsima je i dalje prvi upozoravajući simptom za oba spola.

“Glavni simptom kod muškaraca i žena je taj neugodan osjećaj u prsima, bol, pritisak ili pečenje. Oko 90 posto žena i muškaraca ih je iskusilo te ih prijavilo, ako ih se upitalo”, dodaje Hayes. Bol bi mogla biti oštra, tupa ili osjećaj može biti kao da vam slon stoji na prsima, dodao je.

2. VRTOGLAVICA, OSJEĆAJ DA ĆETE IZGUBITI SVIJEST I OSTALA BOL

Razlika kod muškaraca i žena je primjetna u slučaju kratkoće daha, otežanog disanja i povraćanja koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Žene će češće prijaviti i bol u vratu, vilici, grlu, trbuhu ili leđima.

Hladan znoj, vrtoglavica ili osjećaj da ćete se srušiti isto tako mogu biti isto tako upozoravajući signali, upozorava Američka asocijacija za srce.

3. NEMOGUĆNOST VJEŽBANJA

Jedno veliko upozorenje je slaba tolerancija na napor pri vježbanju. Ako ste inače sposobni bez problema uspeti se stepenicama, a danas vam se čini da ste se popeli na vrh Velebita pa morate svakih par koraka stati kako biste došli do daha, to biste trebali shvatiti kao ozbiljno upozorenje.

“Smatam da je jako važno upitati pacijenta koji se javlja s tim problemom je li jučer ili prije 6 mjeseci bez problema hodao bez umaranja, a danas vam to predstavlja problem?”, ističe Hayes te dodaje ako je odgovor pozitivan, onda je vrijeme za provjeru kardiološkog zdravlja.

4. TEŠKO DISANJE

Kratkoća daha ili teško disanje, posebno kada odmarate, može biti znak infarkta ili bolesti srca, ali i aritmija. Srce bi svakako trebalo provjeriti posebno ako se radi o novoj pojavi u vašem životu.

KAKO ZNATI DA NEŠTO NIJE U REDU?

Ključ je u prepoznavanju rizičnih faktora, ako ste zdravi i probudite se misleći da imate gripu, vjerojatno ona i je u pitanju. No ako ste pretili, više sjedite nego hodate, imate visoki krvni pritisak ili je neko u porodici patio od bolesti srca, onda bi se simptomi trebali shvatiti ozbiljno. Haythe uvijek pacijentima napominje da ako se osjećaju čudno i imaju osjećaj da nešto nije u redu te je prisutna nelagoda ili svi gore navedeni simptomi, važno se obratiti odmah liječniku.

SIGNALI KOJE DAJE TIJELO, A OTKRIVAJU DA NEŠTO NIJE U REDU

Neki signali koji mogu otkrivati da kod vas postoji rizik da u budućnosti dođe do bolesti srca. Preeklampsija, ili visoki krvni pritisak tokom trudnoće znače povećan rizik od bolesti srca kasnije u životu, Haythe navodi. Tijelo može slati neobične signale koji su povezani s povećanim rizikom od bolesti srca i srčanog infarkta.

To su: žutilo oko vjeđa, proćelavost kod muškaraca i nabor ušne resice.

Rizik je viši bez obzira imate li jednu, dvije ili tri karakteristike koje su naveden. Nije jasno zašto, ali liječnica navodi da se sve više pažnje pri pregledima obraća na ušne resice i kožu oko očiju, od kada su objavljena nova istraživanja.