Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neugodne posljedice

Ovo su četiri znaka da konzumirate previše kofeina

kafa-unsplash

Kada pretjeramo s kofeinom, posljedice mogu biti neugodne

Nije tajna da mnogi od nas ne funkcioniraju bez jutarnje kafe. To je eliksir koji nam pomaže da započnemo dan. Poznato je da kafa ima neke zdravstvene prednosti, ali ona sadržava i kofein, baš poput nekih gaziranih i energetskih pića. A kada pretjeramo s kofeinom, posljedice mogu biti neugodne. Evo koji znakovi ukazuju da konzumirate previše kofeina.

Nervozni ste

Kafa je stimulans koji djeluje na centralni nervni sistem. Drugim riječima, direktno cilja najvažniji sistem tijela. Kofein u kafi povećava broj otkucaja srca, a studije su pokazale i da povisuje krvni tlak. Zato, kada pretjerate s kofeinom, možete osjetiti nervozu, promjene raspoloženja i razdražljivost.

Često morate u toalet

Kafa je diuretik, što znači da bi se vaša potreba za mokrenjem mogla povećati.

“Energetska pića su po mom mišljenju najgori izvor kofeina. Sadrže najviše kofeina u najmanje mililitara”, kaže dijetetičarka Elizabeth Yontz Moye za She Knows.

A kofein ima i negativan učinak na crijeva te može izazvati poriv da češće obavljate veliku nuždu.

Imate problema sa spavanjem noću

Konzumiranje kofeina može poremetiti vaš ciklus spavanja. Nemojte piti kafu nakon 16 sati kako biste osigurali da zaspite na vrijeme.

Tokom dana vam se spava

Ako vam dan ne može proći bez drijemanja, možda se vaše tijelo previše oslanja na kofein.

Ne konzumirajte više od tri šoljice kafe u danu i pripazite na prehranu. Uravnotežena prehrana tokom dana pomoći će vašem tijelu da ostane budno i fokusirano.