naučna studija

Ovo su najčešći simptomi omikron soja koronavirusa

omikron

Inicijalna analiza provedena je na potvrđenim slučajevima omikrona

Naučni časopis British Medical Journal objavio je koji su najčešći simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa.

Podaci o najčešće prijavljenim simptomima omikrona prikupljeni su u studiji koju je provela zdravstvena kompanija Zoe u suradnji s londonskim King's Collegeom.

Pet najčešće prijavljenih simptoma su curenje nosa, glavobolja, umor (i blagi i teži), kihanje i grlobolja.

Inicijalna analiza provedena je na potvrđenim slučajevima omikrona u Londonu. Glavni grad Velike Britanije odabran je zbog veće prisutnosti omikrona nego u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Koji su još simptomi na popisu?

Na popisu simptoma koje je objavila britanska vlada su i povišena temperatura, kašalj te gubitak čula mirisa i okusa, što su bili najčešći simptomi izvorne alfa varijante korone.

Tim Spector, vodeći naučnik na istraživanju simptoma omikrona, kaže da je tražio da se ažurira popis simptoma još od pojave delta varijante.

“Poruke koje su slali iz vlade nisu bile dovoljno jasne. Mislim da većina ljudi prepoznaje simptome nalik simptomima prehlade. Ja bih tom popisu jednostavno dodao ‘simptomi nalik simptomima prehlade’. Moramo educirati ljude, vratiti se osnovama i reći: ako imate simptome prehlade, držite se podalje od ljudi. Ne trebate čekati one klasične simptome covida”, rekao je Spector.

“Javnost mora biti svjesna simptoma na koje treba paziti”

Kako bi uporedili simptome delte i omikrona, uzeti su podaci o simptomima delte iz sedmice kad je taj soj bio dominantan i uspoređeni s najnovijim podacima (3. – 10. decembra 2021.). Inicijalna analiza nije pokazala jasne razlike u ranim simptomima delte i omikrona (tri dana nakon testiranja).

Spector je rekao kako je ključno da javnost bude svjesna simptoma na koje treba paziti, pogotovo u područjima u kojima postoji visoka stopa zaraze omikronom.

“Ako imate simptome koji podsjećaju na blagu ili težu prehladu, vrlo je vjerovatno da imate covid ako se nalazite u području kao što je London trenutno”, rekao je.