ljekovita svojstva

Ovo su razlozi zbog čega bi trebali početi piti sodu bikarbonu

soda bikarbona pixabay

Soda bikarbona je zapravo vrlo jednostavan preparat, jer sadrži samo natrijum bikarbonat

Sodu bikarbonu redovno koristimo u kuhinji, a mnogi su oduševljeni njenom primjenom u čišćenje svog doma.

Ali da li ste znali da soda bikarbona ima brojna ljekovita svojstva?

Soda bikarbona je zapravo vrlo jednostavan preparat, jer sadrži samo natrijum bikarbonat. To je prirodni mineral koji se nalazi u ljudskom organizmu, ali koji je često zanemaren, iako je svestran sastojak koji se može koristiti za jačanje zdravlja kada se rastopi u vodi, poručuju stručnjaci. Stoga, sve što treba da uradite je da kašičicu sode bikarbone sipate u čašu vode i popijete ovu tečnost, piše Elle.

Evo na koji način ovaj jednostavan napitak može pomoći vašem zdravlju.

1. Jača probavni sistem

Pošto je soda bikarbona antacid, ona neutralizuje želudačnu kiselinu. Osim toga, ublažava žgaravicu, a podstiče i probavu, što želudac oslobađa od gasova i nadutosti. Ako ste skloni želudačnim tegobama ili samo želite da poboljšate svoje opšte zdravlje, stručnjaci savjetuju da svakog jutra rastopite kašičicu sode bikarbone u čaši vode kako biste pomogli u održavanju zdrave pH ravnoteže u vašem probavnom sistemuza optimalnu probavu, minimalni refluks kiseline i zdravu funkciju crijeva.

2. Obezbjeđuje tijelu idealnu pH vrijednost

Iako je kiselina neophodna za probavu hrane, previše kisela sredina u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak.

Zato postoji soda bikarbona, koja vraća tijelu idealnu pH vrijednost, tj. sprečava razvoj teških bolesti.

Ova netoksična supstanca se koristi za smanjenje djelovanja kiseline i upale u tijelu i liječenje većine bolesti.

To je jedan od najboljih prirodnih lijekova za balansiranje pH nivoa tijela i poboljšanje opšteg zdravlja.

3. Smanjuje upale

Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što je giht (mokraćna kiselina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Soda bikarbona dobra je i za ovu upalu.

4. Ublažava infekcije urinarnog trakta

Uz puno vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći u liječenju infekcija urinarnog trakta jer smanjuje kiselinu u urinu.

Osim toga, soda bikarbona preporučuje se i u liječenju bubrega. Naime, u studiji sprovedenoj u jednoj londonskoj bolnici, 134 pacijenta s uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega koji su svakodnevno konzumirali sodu bikarbonu, pored redovnog liječenja, uspjeli su da uspore propadanje bubrega za dvije trećine u poređenju s onima koji nisu konzumirali sodu bikarbonu.

5. Daje tijelu energiju

Ako intenzivno vježbate, mliječna kiselina će se nakupiti u mišićima, izazivajući bol i umor. Kako biste svom tijelu dali energiju, pomiješajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli, 2 kašike meda, 1 kašiku limunovog soka i 4 čaše vode. Pijte ovu tečnost tokom dana i brzo ćete uočiti pozitivnu promjenu u nivou energije, prenosi Krstarica.