različita cjepiva

Ovo su rezultati testa o antitijelima kod Pfizera, Astre, Sputnika i Sinopharma

Varaždin: Cijepljenje studenata u Studentskom klubu SC Varaždin
11.11.2021. Varazdin- U Studentskom klubu SC Varazdin cijepili se studenti.

Naučnici  su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnikom V, a studija je provedena u julu na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištena sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost

Cjepivo firme Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na covid-19 od četiriju cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe cijepljene Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe, prenosi Hina.

Naučnici  su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnikom V, a studija je provedena u julu na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištena sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost, piše Bloomberg.

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiri grupe cijepljenih.

“Relativno niskom” koncentracijom antitijela rezultiralo je cijepljenje Sinopharmom i Sputnikom V, srednja razina koncentracije antitijela razvila se u cijepljenih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja cjepiva Pfizer-BioNTecha, pokazala je studija.

Rusi kažu da je istraživanje manjkavo

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerovatno uključivati ​​čimbenike poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cjepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

I varijacije u načinu na koji su cjepiva davana mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima.

No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruskoga cjepiva i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka cjepiva manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih cjepiva.

RDIF ističe i da su osobe koje su cijepljene Sputnikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostala cjepiva.

Rezultati su pokazali da su ljudi cijepljeni Sinopharmovim cjepivom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89.2 posto odraslih cijepljenih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba cijepljenih Sputnikom V ili AstraZenecom, mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije covida u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput booster doza cjepiva, ali i potencijalno jače i učinkovitije vrste cjepiva.