Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Pahulje apsorbuju kancerogene tvari koje izbacuju automobili

20/01/2016

Studija objavljena u američkom naučnom časopisu “Environmental Science” tvrdi da pahulje koje naizgled djeluju netaknuto i lijepo ipak nisu toliko čiste.

Tim naučnika analizirao je pahulje, a otkriveno je otkriveno kako pahulje koje padaju u urbanim sredinama apsorbuju toksične i kancerogene tvari koje izbacuju automobili.

Interakcija između zagađivača i snijega na niskim temperaturama može izazvati i oslobađanje novih otrovnih spojeva, tvrdi profesorica hemije i atmosferske nauke na univerzitetu u Kanadi Parisa Ariya.

“Takve pojave najopasnije su za djecu koja u zimskim igrama vole jesti snijeg”, istakla je Ariya.

Prema njenim riječima, istraživači su ispitivali pahulje u čijoj blizini su sat vremena bile kancerogene hemijske čestice gdje je otkriveno da se prisustvo tih hemikalija u snijegu drastično povećavao vremenom. Istraživanje navodi da zagađenost zraka raste nakon što se takve pahulje odnosno snijeg istopi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.