Palestinski univerzitet razvio aplikaciju za ranu detekciju raka dojke

rak-dojke

Palestinski univerzitet Al-Quds (AQU) u utorak je objavio da su njegova dva istraživača razvila aplikaciju koja ženama omogućava da otkriju rak dojke jednostavno tako što će uslikati fotografiju vlastitim telefonom i odmah dobiti rezultate.

Iz AQU je saopćeno da su doktor Zaidoun Salah i inženjer Yazid Al Badarin razvili aplikaciju koja ženama omogućava ranu detekciju raka dojke korištenjem mobilnog telefona, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Za razliku od mamograma koji se može raditi samo jednom svake dvije godine, ova aplikacija ženama omogućava da to rade kad god žele bez štetnih posljedica. Salah je kazao da aplikacija i mamogram “dopunjavaju” jedno drugo.

– Mi smo testirali ovu aplikaciju na miševima i rezultati su bili izvanredni. To nas je ohrabrilo da je testiramo na ženama u jednom domu zdravlja u Betlehemu – rekao je Salah, direktor Odjela za biologiju na Bard koledžu univerziteta Al-Quds, dodajući da će aplikacija biti dostupna nakon rezultata ovih testova.

Slikanjem fotografije na telefonu, aplikacija će odmah analizirati ženino tijelo i otkriti rane simptome. Nakon toga, ona se može konsultovati sa specijalistom koji će uraditi dodatne nalaze kako bi se otkrilo da li su tumori benigni ili ne.