Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panini mijenja vlasnika u “transferu” od milijardu dolara?

panini1

Jedna od najpoznatijih italijanskih kompanija koja se bavi prodajom albuma i sličica sportske tematike Panini, uskoro bi mogla promijeniti vlasnika. Jedna američka firma poslala je ponudu od čak milijardu dolara za kupnju slavne kompanije koja od 1961. izdaje sličice s likovima nogometaša.

Sve je krenulo kao ideja braće Panini koji su htjeli nogometnim fanovima omogućiti skupljanje uspomena tako da samoljepive sličice lijepe u album. Prvi album zvao se “Velika zbirka sličica nogometaša”, a na naslovnici je bio Niels Liedholm. Već prvi album bio je pravi hit, a tokom godina kompanija je sve više rasla, a skupljanje sličica postalo je gotovo kao religija.

S vremenom su u Paniniju poslovanje proširili i na ostale sportove što se pokazalo kao dobar poslovni potez. 2017. godine profit je bio veći od pola milijarde eura, a svake parne godine, kada se održava veliko nogometno prvenstvo, taj broj raste na preko 800 miliona eura.

Ove godine kompanija bi se trebala zatvoriti unatoč sjajnim poslovnim rezultatima, a Amerikanci se nadaju da ju mogu otkupiti i spasiti od gašenja. Već se u martu pisalo kako bi kineski Nou Capital kupio četiri posto kompanije koju bi spojio s američkim proizvođačem sličica Toppsom, ali od tog posla nije bilo ništa.

Uspiju li Amerikanci za milijardu dolara kupiti Panini, bit će to drugi puta da kompanija neće biti u italijanskom vlasništvu. Od 1988. do 1992. godine vlasnik Paninija bio je engleski Maxwell, ali to nije dobro sjelo fanovima pa je pala prodaja, a onda i kvaliteta sličica što je ponovno dodatno umanjilo profit. Kupe li Amerikanci Panini, najbolje im je da ništa ne mijenjaju.