Italija

Papa Franjo zatvorenicima poslao 15.000 sladoleda

sladoled3 (1)

U njegovo ime sladolede je dostavio jedan od najmlađih papinih kardinala, 57-godišnji Poljak Konrad Krajewski, zadužen za pomoć siromašnima

Tokom jednog od najtoplijih ljeta u italijanskoj istoriji papa Franjo je zatvorenicima dvaju rimskih zatvora poslao 15.000 sladoleda, objavio je u utorak Vatikan.

U saopćenju papinog Ureda za dobrotvorne akcije stoji da su sladoledi poslani u dva zatvora, Reginu Coeli na rijeci Tiber u središtu grada i u moderni zatvor Rebibbia koji se nalazi u rimskom predgrađu, prenosi Hina.

U njegovo ime sladolede je dostavio jedan od najmlađih papinih kardinala, 57-godišnji Poljak Konrad Krajewski, zadužen za pomoć siromašnima.

Reuters podsjeća da je Krajewski od 2013. po Franjinom nalogu organizirao postavljanje punktova za ljekarsku pomoć i održavanje higijene za beskućnike nedaleko od Vatikana.

Ured za dobrotvorne akcije je objavio i da je Vatikan tokom ljeta stanovništvu Madagaskara poslao aparat za kompjutoriziranu tomografiju vrijedan 600.000 dolara, kao i 2.37 miliona dolara pomoći za obnovu medicinskih ustanova u trima neimenovanim afričkim državama.

U cijeloj su Italiji temperature ovo ljeto bile neuobičajeno visoke. Na Siciliji je u avgustu izmjereno čak 49 Celzijevih stepeni. Vjeruje se da je riječ o najvišoj ikada dosad evidentiranoj temperaturi u Evropi.