Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paraplegičar napravio prve korake uz pomoć kompjutera

adam-fritz123

Adam Fritz je zbog povreda zadobijenih u saobraćanoj nesreći prije pet godina ostao nepokretan. Sada je napravio prve korake pomoću novog kompjuterskog sistema.

– Naravno, krećući se uz pomoć kompjutera, pokušavajući da pokrenem avatar, vidim kako noga čini prvi korak – to ne možete opisati riječima. Sjećate se kako je bilo trčati i skakati, i sve te stvari. Počnete da osjećate sve te emocije. Pitate se – možda ja to mogu učiniti ponovo?! To jeste bio jedan mali korak, ali će biti ogroman u budućnosti, jer su mogućnosti beskrajne” , kaže Adam Fritz.

Studija objavljena 23. septembra o tome kako mozak uz pomoć kompjuterske tehnologije pretvara misli u pokrete tijela, omogućila mu je da postane prva nepokretna osoba od struka naniže, koja se kreće bez upotrebe robotike.

– To je važno, jer oštećenja kičmene moždine nisu riješena i taj problem postoji stoljećima. U suštini smo pokazali da, i nakon nekoliko godina paralize, moždani talasi koji su osnova ljudskih pokreta, mogu biti očuvani. Ohrabrujuće je znati da moždani talasi mogu biti iskorišteni i mi smo u ovom jednostavnom sistemu pokazali da je to moguće. Daljnjim istraživanjima potrebno je ovo podići na viši nivo, objašnjava naučnik Zoran Nenadić.

https://www.youtube.com/watch?v=wHINh2ZIovk

U videu Univerziteta Kalifornija u Irvinu vidimo koliko je mukotrpan napor Fritza u laboratoriji.

– Kompjuterski sistem, koji ovdje koristimo, u stanju je da otkrije promjene moždanih valova kada osoba razmišlja o hodanju. Čim se otkriju ove promjene, moždani valovi šalju signal električnom simulatoru koji stimulira mišiće u lijevoj nozi koja čini prvi korak, a nakon toga i u desnoj. Poslije toga, obje noge naizmjenično se kreću, sve dok osoba ne prestane razmišljati o šetanju. Kada prestane razmišljati o tome isključuje se stimulacijski patent i osoba je tada u mirnom stanju, kaže dr. An Do, neurolog i istraživač.

Fritz sada radi kao administrator za invalidnost. Prijavio se da učestvuje u kasnijim fazama istraživanja. Kaže da ovaj novi naučni sistem predstavlja neočekivani izazov za sve.