Život i zdravlje

Pas upozorava vlasnicu da će dobiti epileptični napad, pa joj pomaže

27/08/2015

Snimljen je nevjerovatan momenat kako jedan pas upozorava vlasnicu da će dobiti napad epilepsije, te joj spašava život.

Labrador Poppy može osjetiti kada će njegova vlasnica Shannon Locke (23) imati opasni epileptični napad. Ova dvogodišnja ženka zbunjuje naučnike svojom sposobnošću i postala je svjetska zvijezda.

Shannon je snimila Poppy u akciji prošle sedmice i postavila je snimak na internet, a video je do sada pregledan više od tri miliona puta.

shannon1

– Imam napade nekoliko puta sedmično. Oni mogu biti jako ozbiljni i fatalni. Počeli su kad sam imala 17 godina i znala sam ih imati po četiri ili pet puta dnevno. Nisam mogla izaći iz kuće. Onda je Poppy došla kao spas – ispričala je Shannon, te dodala ispričala kako je otkrila nevjerovatnu sposobnost svog psa.

– Jedan dan ponašala se jako čudno. Neprestano je dolazila dolazila do mene i bila je zadihana. Nisam tome pridavala veliku pažnju, a onda sam shvatila da pokušava da me upozori da nešto nije u redu.

Shannon je kazala kako Poppy postane uznemirena 15 do 20 minuta prije nego što će dobiti napad. A kad nastupi napad, onda joj pomaže.

shannon

– Ako sam na leđima ona mi očisti dišne puteve kako se ne bih ugušila. Nikom nije jasno kako to predosjeti. Ona nije samo moj najbolji prijatelj, nego mi život spašava – kazala je Shannon.

Sposobnosti Poppy sada istražuju stručnjaci na Univerzitetu Queen u Belfastu kao dio pionirske studije kako psi mogu koristiti za pomoć oboljelim od epilepsije u bolnicama širom svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.